![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 500 g mouky • 0,25 l zakysané smetany • 2 vejce • 1 lžíce cukru • sůl • 2 lžíce másla Recept velikonoční pirožky připravíme takto:
Mouku prosijeme, uděláme v ní jamku, do ní dáme zakysanou smetanu, vejce, máslo, sůl a cukr a vypracujeme těsto. Z něj zformujeme bochník, přikryjeme ubrouskem a dáme na chladné místo na 20 až 40 minut. Potom ho rozválíme na placku silnou asi půl cm, vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme sladkou náplň (tvarohovou, ořechovou apod.) nebo masovou náplň, pirožky v půlce přehneme a okraje dobře uzavřeme, aby náplň nevytekla. Naskládáme je na plech asi 2 cm od sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě. V naší kuchařce bylo kromě receptu Velikonoční pirožky nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: velikonoční rozinkový koláč, ořechový dort s velikonočními vajíčky, velikonoční uzlíky, velikonoční zajíček, velikonoční koláče, velikonoční celta, velikonoční karotkový beránek, staročeský velikonoční bochánek, plněná velikonoční vejce, velikonoční beránek ze šlehačkového těsta velikonoční pirožky, recept, sladkosti |