KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept velikonoční koláče potřebujeme tyto suroviny: • 400 g polohrubé mouky • 200 g hladké mouky • 2 vejce • 1 vanilkový cukr • cca 1 l mléka • 50 g droždí • 75 g cukru • 55 ml oleje • špetka soli • trochu strouhaného muškátového oříšku, • na tvrahovou náplň: 250 g tvarohu + 30 g másla + 1 vejce + 50 g cukru s vanilkou + 2 lžíce mléka + 20 g rozinek + trochu muškátového oříšku + nastrouhaná citrónová kůra • na drobenku: 130 g tuku + 130 g cukru s vanilkovým cukrem + cca 200 g hrubé mouky Recept velikonoční koláče připravíme takto:
Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Těsto vystačí na 6-8 koláčů, samozřejmě podle toho jak je chceme velké. Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech. Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod. Výborné jsou s tvarohovou náplní. Náplň posypeme drobenkou, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220°C asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopečeme. Tvarohovou náplň připravíme tak, že máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku. Drobenku připravíme tak, že promícháme všechny přísady. V naší kuchařce bylo kromě receptu Velikonoční koláče nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: linecké koláče, velikonoční beránek z tvarohového těsta, velikonoční celta, velikonoční mazanec, velikonoční bílkový beránek, tradiční velikonoční beránek, velikonoční beránek ze šlehačkového těsta, velikonoční beránek z pomazánkového másla, velikonoční beránek piškotový, vázané koláče velikonoční koláče, recept, sladkosti |