KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Velikonoční koláče

Kategorie: sladkosti, velikonoční jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept velikonoční koláče potřebujeme tyto suroviny:

   • 400 g polohrubé mouky
   • 200 g hladké mouky
   • 2 vejce
   • 1 vanilkový cukr
   • cca 1 l mléka
   • 50 g droždí
   • 75 g cukru
   • 55 ml oleje
   • špetka soli
   • trochu strouhaného muškátového oříšku,
   • na tvrahovou náplň: 250 g tvarohu + 30 g másla + 1 vejce + 50 g cukru s vanilkou + 2 lžíce mléka + 20 g rozinek + trochu muškátového oříšku + nastrouhaná citrónová kůra
   • na drobenku: 130 g tuku + 130 g cukru s vanilkovým cukrem + cca 200 g hrubé mouky
Recept velikonoční koláče připravíme takto:
Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Těsto vystačí na 6-8 koláčů, samozřejmě podle toho jak je chceme velké. Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech. Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod. Výborné jsou s tvarohovou náplní. Náplň posypeme drobenkou, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220°C asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopečeme. Tvarohovou náplň připravíme tak, že máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku. Drobenku připravíme tak, že promícháme všechny přísady.





velikonoční koláče, recept, sladkosti


©2024KucharkaRecepty.cz