KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Staročeský velikonoční bochánek

Kategorie: sladkosti, velikonoční jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept staročeský velikonoční bochánek potřebujeme tyto suroviny:

   • 50 dkg polohrubé mouky
   • 12 dkg másla
   • 12 dkg jemného krystalového cukru
   • 2–3 žloutky
   • 30 g kvasnic
   • 1 lžička soli
   • 2,5 dcl mléka
   • hrst hrozinek
   • 1 lžíce oloupaných vlašských ořechů
   • 1 lžíce oloupaných a spařených mandlí
   • 1 sáček vanilkového cukru
   • 2 lžičky rumu
   • 1 vejce na potření
Recept staročeský velikonoční bochánek připravíme takto:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (část mandlí dáme stranou na posypání hotového bochánku). Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučený vál a rukama ještě propracujeme v hladkou tužší a poddajnou hmotu. Zakryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme 2 malé zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku). Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátků mandlí a dáme do středně vyhřáté trouby. Po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly. Po upečení pocukrujeme. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek spravně upečený.





staročeský velikonoční bochánek, recept, sladkosti


©2024KucharkaRecepty.cz