![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 50 dkg polohrubé mouky • 12 dkg másla • 12 dkg jemného krystalového cukru • 2–3 žloutky • 30 g kvasnic • 1 lžička soli • 2,5 dcl mléka • hrst hrozinek • 1 lžíce oloupaných vlašských ořechů • 1 lžíce oloupaných a spařených mandlí • 1 sáček vanilkového cukru • 2 lžičky rumu • 1 vejce na potření Recept staročeský velikonoční bochánek připravíme takto:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (část mandlí dáme stranou na posypání hotového bochánku). Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučený vál a rukama ještě propracujeme v hladkou tužší a poddajnou hmotu. Zakryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme 2 malé zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku). Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátků mandlí a dáme do středně vyhřáté trouby. Po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly. Po upečení pocukrujeme. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek spravně upečený. V naší kuchařce bylo kromě receptu Staročeský velikonoční bochánek nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: velikonoční vajíčka, velikonoční zajíček, velikonoční beránek z tvarohového těsta, dvoubarevný velikonoční beránek, velikonoční celta, velikonoční rozinkový koláč, dietní velikonoční beránek, velikonoční beránek, čokoládové velikonoční hnízdo, ratibořické velikonoční bochánky staročeský velikonoční bochánek, recept, sladkosti |