![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 1 husa (kolem 4 kg) • 2 jablka • sůl • kmín Recept svatomartinská husa s jablky připravíme takto:
Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Očištěnou, vykuchanou a omytou husu osolíme a pokmínujeme, do břicha husy vložíme několik mladých jablek, kterým jsme vykrojili jádřince, a spojíme jehlicemi. Takto připravenou husu položíme do pekáče prsy dolů, dáme do trouby a pečeme. Tučnější husu občas propichujeme na bocích vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo. Husu pravidelně podléváme vodou a trochou vyškvařeného sádla. Chceme-li předejít přepalování sádla, postupně je odebíráme do zvláštní nádoby, ale teprve až je čiré a vyškvařené (do této doby husu znovu nepodléváme). Jakmile husa na hřbetě zezlátne, otočíme ji a pokračujeme v pečení další asi 1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndáme z trouby a překryjeme alobalem. Z pekáče vybereme zbytek šťávy se sádlem a chvíli je povaříme s horkou vodou, případně ještě zahustíme moukou. V naší kuchařce bylo kromě receptu Svatomartinská husa s jablky nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: kuřecí rizoto se smetanou a jablky, kapr plněný jablky, husa po staročesku, martinská husa na česneku, hodovnická husa, bílé zelí s jehněčím masem a jablky, husí játra s jablky, staročeská husa ii, husarská pečeně, kapr s jablky a paprikou svatomartinská husa s jablky, recept, hlavní jídla |