KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept maso pěti vůní potřebujeme tyto suroviny: • 2 kg hovězí kližky • 12 lžic krupicového cukru • 1 lžíce oleje • 1 lžíce mleté skořice • 3 lžíce soli • 2 lžičky kmínu • 1 sáček mletého zázvoru • 2-3 hřebíčky • 2-3 bobkové listy • 3 hvězdičky badyánu Recept maso pěti vůní připravíme takto:
Tlakový hrnec rozehřejeme a na dno nalijeme lžíci oleje. Do horkého oleje přidáme dvě lžíce cukru a za stálého míchání uvaříme tmavě hnědý karamel. Až se z karamelu začne kouřit, hrnec odstavíme z ohně, vložíme do něj kližku podélně rozdělenou na jednotlivé svaly (delší svaly ještě překrojíme napříč), zalijeme teplou vodou tak, aby bylo ponořeno, osolíme a přidáme zbylý cukr a všechno koření (pokud nemáme koření v prášku, ale vcelku, zašijeme ho do pytlíčku z gázy). Přivedeme k varu, pak oheň zmírníme a zvolna vaříme asi 3 hodiny. Po uvaření necháme maso v nálevu vystydnout a uložíme do chladničky. Následující den, kdy je dostatečně ztuhlé, maso nakrájíme na tenké plátky, obložíme zeleninou, přidáme strouhaný křen a podáváme k vínu jako jednohubky. V naší kuchařce bylo kromě receptu Maso pěti vůní nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: masový dort, galja - dušené telecí maso s čočkou a kaštany, kančí maso s čokoládovou omáčkou, vepřové maso s cibulí na víně, hovězí maso na kari, hovězí maso na víně, krůtí maso s třešněmi a kari rýží, vepřové maso smažené se zázvorem, staročeské vepřové maso na kmíně s pivem, marocké dušené maso maso pěti vůní, recept, speciality |