KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Kategorie: polévky, houby, pokrmy z hub

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept šumavská kulajda se zastřenými vejci potřebujeme tyto suroviny:

   • 300 g brambor
   • 30 g sušených hub
   • 200 ml smetany ke šlehání
   • 4 vejce
   • 800 ml vody
   • 1 snítka čerstvého kopru (nebo 2 lžíce sterilovaného)
   • 5–7 lžic jíšky
   • 50 g másla
   • sůl
   • kmín
   • bílý pepř
   • ocet
Recept šumavská kulajda se zastřenými vejci připravíme takto:
Sušené houby předem namočíme - nejlépe přes noc. Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké (cca 15–20 minut). Pak zalijeme smetanou, zahustíme jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr. Do lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnutá vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se zatáhla. Při podávání dáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.





šumavská kulajda se zastřenými vejci, recept, polévky


©2024KucharkaRecepty.cz