![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 300 g brambor • 30 g sušených hub • 200 ml smetany ke šlehání • 4 vejce • 800 ml vody • 1 snítka čerstvého kopru (nebo 2 lžíce sterilovaného) • 5–7 lžic jíšky • 50 g másla • sůl • kmín • bílý pepř • ocet Recept šumavská kulajda se zastřenými vejci připravíme takto:
Sušené houby předem namočíme - nejlépe přes noc. Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké (cca 15–20 minut). Pak zalijeme smetanou, zahustíme jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr. Do lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnutá vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se zatáhla. Při podávání dáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce. V naší kuchařce bylo kromě receptu Šumavská kulajda se zastřenými vejci nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: šumavská kulajda, špenátová polévka s vejci, zeleninová polévka s krupicí a vejci, bramborová krémová polévka s vejci, koprová kulajda, vločková polévka s vejci, slepičí polévka se šunkou a vejci, krupicová polévka s vejci, kulajda se ztraceným křepelčím vejcem na toustu, hovězí vývar s křepelčími vejci šumavská kulajda se zastřenými vejci, recept, polévky |