KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Staročeská husa s chlupatými knedlíky

Kategorie: hlavní jídla, drůbeží maso

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept staročeská husa s chlupatými knedlíky potřebujeme tyto suroviny:

   • 1 husa
   • sůl
   • kmín
   • 3 velká jablka
   • 2 lžíce třtinového cukru
   • na zelí: 1 malá hlávka červeného zelí + 2 lžíce tuku z výpeku + 50 g slaniny + 1 jablko + hrst rozinek + 50 g mandlí + 50 g cukru + 50 ml octa + sůl
   • na chlupaté knedlíky: 1 kg oloupaných brambor + 300 g hrubé mouky + 2 vejce + sůl + tuk z výpeku
Recept staročeská husa s chlupatými knedlíky připravíme takto:
Odřízneme křídla a přebytočnou kůži u krku, husu ze všech stran osolíme a přidáme trochu celého kmínu. Z jablek odstraníme jádra, rozkrájíme, promícháme s cukrem a rozinkami, vložíme do vnitřku husy a otvor zašijeme. Husu dáme do pekáče, podlijeme trochou vody a přikryté pečeme 2 až 3 hodiny. Až je maso měkké, odkryjeme a dopečeme do zlatova. Přebytočný výpek odebereme a uchováme. Červené zelí nastrouháme na tenké nudle, dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec přidáme na kostky nakrájenou roztavenou slaninu, spařené rozinky, sekané, spařené a oloupané mandle a na másle prohřáté kostky oloupaných jablek. Dochutíme solí, cukrem a octem. Brambory nastrouháme najemno a necháme chvíli odstát. Potom slijeme vodu, přidáme vejce, sůl a mouku a zpracujeme v těsto. Pomocí lžíce a dlaně tvarujeme jako velké halušky a vaříme asi 10 minut ve vroucí osolené vodě. Hotové uvařené knedlíky mírně propláchneme ve studené vodě.





staročeská husa s chlupatými knedlíky, recept, hlavní jídla


©2024KucharkaRecepty.cz