KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept oravská zelňačka potřebujeme tyto suroviny: • 0,5 kg libového ramínka • 2 domácí zauzené paprikové klobásky (nebo 2 čabajky) • 0,4 kg kysaného zelí • 1 kg brambor • mrkev + celer + petržel stejné množství • sádlo • 2 cibulky • 4 stroužky česneku • sůl • kmín • celý pepř • nové koření • bobkový list • sladká mletá paprika Recept oravská zelňačka připravíme takto:
V jednom hrnci povaříme doměkka vepřové ramínko společně s celou kořenovou zeleninou, 1 cibuli a 4 stroužky česneku v osolené vodě. Měkké maso vybereme a nakrájíme na menší porce, maso obereme, kosti hodíme psovi. Do druhého hrnce dáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou, vložíme celý pepř, nové koření a bobkový list podle chuti a 2 celé klobásy a povaříme, až zelí změkne a klobásky pustí růžovou voňavou šťávu. Ve třetím hrnci uvaříme doměkka oloupané brambory nakrájené na větší kusy s trochou kmínu a soli - až budou hotové, vodu nesléváme! Na lžíci sádla v kastrolku osmahneme druhou nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme lžičku mleté papriky a krátce orestujeme. Do opravdu velkého hrnce přecedíme vývar z masa a uvařenou zeleninu do něj vsypeme buď nakrájenou nebo rozmačkanou. Potom do téhož velkého hrnce přidáme povařené zelí a klobásky nakrájené na nejméně šest malých porcí. Přidáme i nakrájené maso. Do téhož hrnce scedíme vodu z uvařených brambor. Je-li polévka příliš hustá, můžeme ji naředit a dosolit. Zcezené brambory pošťoucháme a přelijete osmaženou paprikovou cibulkou. Podáváme v hlubokém talíři, kupku brambor přelijeme polévkou a na každého by měl vyjít kousek masa i klobásky. V naší kuchařce bylo kromě receptu Oravská zelňačka II nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: slezská zelňačka, myjavská zelňačka se švestkami, zelňačka s houbami a vepřovým masem, moravská houbová polévka, pikantní zelňačka, zelňačka s mletým masem, staročeská zelňačka, uzená zelňačka s fazolemi, zelňačka pikantní , francouzská zelňačka oravská zelňačka ii, recept, polévky |