KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Oravská zelňačka II

Kategorie: polévky, vepřové maso

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept oravská zelňačka potřebujeme tyto suroviny:

   • 0,5 kg libového ramínka
   • 2 domácí zauzené paprikové klobásky (nebo 2 čabajky)
   • 0,4 kg kysaného zelí
   • 1 kg brambor
   • mrkev + celer + petržel stejné množství
   • sádlo
   • 2 cibulky
   • 4 stroužky česneku
   • sůl
   • kmín
   • celý pepř
   • nové koření
   • bobkový list
   • sladká mletá paprika
Recept oravská zelňačka připravíme takto:
V jednom hrnci povaříme doměkka vepřové ramínko společně s celou kořenovou zeleninou, 1 cibuli a 4 stroužky česneku v osolené vodě. Měkké maso vybereme a nakrájíme na menší porce, maso obereme, kosti hodíme psovi. Do druhého hrnce dáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou, vložíme celý pepř, nové koření a bobkový list podle chuti a 2 celé klobásy a povaříme, až zelí změkne a klobásky pustí růžovou voňavou šťávu. Ve třetím hrnci uvaříme doměkka oloupané brambory nakrájené na větší kusy s trochou kmínu a soli - až budou hotové, vodu nesléváme! Na lžíci sádla v kastrolku osmahneme druhou nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme lžičku mleté papriky a krátce orestujeme. Do opravdu velkého hrnce přecedíme vývar z masa a uvařenou zeleninu do něj vsypeme buď nakrájenou nebo rozmačkanou. Potom do téhož velkého hrnce přidáme povařené zelí a klobásky nakrájené na nejméně šest malých porcí. Přidáme i nakrájené maso. Do téhož hrnce scedíme vodu z uvařených brambor. Je-li polévka příliš hustá, můžeme ji naředit a dosolit. Zcezené brambory pošťoucháme a přelijete osmaženou paprikovou cibulkou. Podáváme v hlubokém talíři, kupku brambor přelijeme polévkou a na každého by měl vyjít kousek masa i klobásky.





oravská zelňačka ii, recept, polévky


©2024KucharkaRecepty.cz