![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 800 g hovězí kýty • 60 g slaniny • 300 g rajčat • 1 celer • 3 mrkve • 2 cibule • 5 stroužků česneku • 100 ml červeného vína • 100 ml oleje • 1 lžička cukru • 1 lžíce mouky • sůl • pepř • 5 hřebíčků • muškátový ořech • na maridnádu: ocet + bobkový list + celý pepř Recept dalmátské dušené hovězí maso připravíme takto:
Česnek a slaninu nakrájíme na proužky. Maso omyjeme, osušíme, prošpikujeme česnekem, slaninou a hřebíčkem a na noc namočíme do marinády připravené z octa, bobkových listů a celého pepře. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kolečka a osmahneme na rozpáleném oleji a ochutíme solí, pepřem, cukrem a nastrouhaným muškátovým ořechem. Pak přidáme maso a opečeme ze všech stran. Postupně přiléváme víno a nakonec přidáme oloupaná rajčata nakrájené na větší kusy. Maso dusíme na mírném ohni 3 až 4 hodiny. Během dušení ho obracíme a podle potřeby podléváme polévkou nebo teplou vodou. Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zahustíme moukou. Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a povaříme ještě asi 10 minut. Dalmátské dušené hovězí maso podáváme s brambory nebo bramborovými knedlíky. V naší kuchařce bylo kromě receptu Dalmátské dušené hovězí maso nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: hovězí plátky s pikantní omáčkou, hovězí guláš s jablky, hovězí guláš jadran, vařené hovězí maso se zeleninou, kuřecí maso s játry a šunkou, hovězí kostky s mrkví, hovězí plec na červeném víně, masové placičky v bramborovém těstě, hovězí pečeně s cibulovou omáčkou, dušené vepřové ledvinky dalmátské dušené hovězí maso, recept, hlavní jídla |