KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Transylvánské vrstvené zelí

Kategorie: hlavní jídla, zeleninová a bezmasá jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept transylvánské vrstvené zelí potřebujeme tyto suroviny:

   • 1 kg kyselého nebo marinovaného zelí
   • 1 kg vepřového
   • nakrájeného na kostky, 0,5 kg slaniny vcelku,1 hrnek rýže
   • 1 velká nasekaná cibule
   • 2 stroužky utřeného česneku
   • 2 lžíce sladké papriky
   • 0,5 kg polské nebo jiné klobásy na plátky pokrájené
   • 0,5 l vývaru
   • 1 1/2 hrnku zakysané šlehačky
   • 2 dl mléka
   • sůl
   • pepř
Recept transylvánské vrstvené zelí připravíme takto:
elí propláchněte vodou, kyselé zelí nechte 10-20 minut stát ve vodě ať se sníží kyselost. Vymačkejte z něj vodu a dejte stranou. Slaninu nakrájejte na kostky, na kůži nechte tak 0,5 cm zbytek a tu nakrájejte na větší proužky. Opečte slaninu na pánvi, potom kostečky vyndejte. Rýži povařte asi 3 minuty, sceďte, propláchněte vodou a dejte stranou. Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na tuku ze slaniny. Pak vyndejte maso a přidejte do misky s opečenou slaninou, do tuku dejte osmahnout cibulku dozlatova, přidejte česnek, znovu osmahněte. Sundejte s ohně, vmíchejte sladkou papriku a vše dejte do misky s masem a slaninou. Na pánvi osmahněte klobásu, opět na tuku ze slaniny, pak dejte klobásu do misky s ostatními věcmi. Do pánve vlijte polovinu vývaru, uveďte do varu a rozpusťte vše co je v pánvi přichyceno, pak vlijte také do mísy a vše řádně promíchejte. Do zapékací mísy rozprostřete vrstvou zelí, pokryjte masovou směsí, na to dejte rýži a jako poslední vrstvu zase zelí. Zalijte směsí mléka se zakysanou šlehačkou. Na to položte proužky slaniny s kůží, posolte, popepřete. Zapékejte nezakryté celkem asi 1 1/4 hodiny, po hodině zalijte zbytkem vývaru. Podáváme s brambory nebo chlebem.





transylvánské vrstvené zelí, recept, hlavní jídla


©2024KucharkaRecepty.cz