KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Staročeská paštika s játry

Kategorie: na chleba

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept staročeská paštika s játry potřebujeme tyto suroviny:

   • 400 g telecího masa
   • 400 g vepřového masa z kýty
   • tenké plátky slaniny
   • 30 g másla
   • 50 g cibulky na kolečka nakrájená
   • 50 g mrkve na kolečka nakrájená
   • čtvrt lžičky bílého pepře
   • 200 g telecích nebo drůbežích jater
   • 1 sardelka
   • 3 lžíce sherry (nebo rumu)
   • 1 kousek lanýže
   • trocha paštikového koření
   • 15 nasekaných zelených pistácií
   • sůl
Recept staročeská paštika s játry připravíme takto:
Ciubli a mrkev osmahneme, přidáme vepřové a telecí maso osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Pak maso necháme vychladnout, dvakrát umeleme na masovém strojku, přimícháme utřené sardele, sherry, na nudličky nakrájené lanýže, na špičku nože paštikového koření, pistácie, sůl podle potřeby a podle potřeby přecezenou šťávu z dušeného masa, aby vznikla vláčná hmota. Játra zbavíme blan, nakrájíme na tenké plátky, které protáhneme lanýži a slaninou. Podlouhlou formu vyložíme slaninou a plníme ji střídavě směsí a nakrájenými játry. Nahoře musí být směs, kterou zakryjeme slaninovými plátky, ovážeme navlhčeným pergamenem nebo pečícím papírem, vložíme do vodní lázně (voda musí sahat do poloviny nádoby s paštikou) a vše vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C, kde paštiku pečeme asi 2 hodiny. Po upečení slijeme šťávu a necháme paštiku v chladničce do druhého dne. Potom ji vyklopíme na servírovací mísu, nakrájíme na plátky a ozdobíme zelenou petrželkou.





staročeská paštika s játry, recept, na chleba


©2024KucharkaRecepty.cz