KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept staročeská paštika s játry potřebujeme tyto suroviny: • 400 g telecího masa • 400 g vepřového masa z kýty • tenké plátky slaniny • 30 g másla • 50 g cibulky na kolečka nakrájená • 50 g mrkve na kolečka nakrájená • čtvrt lžičky bílého pepře • 200 g telecích nebo drůbežích jater • 1 sardelka • 3 lžíce sherry (nebo rumu) • 1 kousek lanýže • trocha paštikového koření • 15 nasekaných zelených pistácií • sůl Recept staročeská paštika s játry připravíme takto:
Ciubli a mrkev osmahneme, přidáme vepřové a telecí maso osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Pak maso necháme vychladnout, dvakrát umeleme na masovém strojku, přimícháme utřené sardele, sherry, na nudličky nakrájené lanýže, na špičku nože paštikového koření, pistácie, sůl podle potřeby a podle potřeby přecezenou šťávu z dušeného masa, aby vznikla vláčná hmota. Játra zbavíme blan, nakrájíme na tenké plátky, které protáhneme lanýži a slaninou. Podlouhlou formu vyložíme slaninou a plníme ji střídavě směsí a nakrájenými játry. Nahoře musí být směs, kterou zakryjeme slaninovými plátky, ovážeme navlhčeným pergamenem nebo pečícím papírem, vložíme do vodní lázně (voda musí sahat do poloviny nádoby s paštikou) a vše vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C, kde paštiku pečeme asi 2 hodiny. Po upečení slijeme šťávu a necháme paštiku v chladničce do druhého dne. Potom ji vyklopíme na servírovací mísu, nakrájíme na plátky a ozdobíme zelenou petrželkou. V naší kuchařce bylo kromě receptu Staročeská paštika s játry nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: francouzská paštika z kachních jater, paštika z drůbežích jater, paštika z divočáka, velikonoční vaječná paštika, paštika z kuřecích jater, vepřová paštika, bůčková paštika, houbová paštika, cikánská paštika, zámecká paštika staročeská paštika s játry, recept, na chleba |