KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Srnčí pečeně

Kategorie: hlavní jídla, zvěřina

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept srnčí pečeně potřebujeme tyto suroviny:

   • srnčí hřbet
   • 150 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
   • 150 g čerstvých hub
   • 150 g karotky
   • 150 g celeru
   • sůl
   • snítka tymiánu
   • snítka saturejky
   • několik zrnek celého pepře
   • několik zrnek jalovčinek
   • cca 150 ml červeného vína
   • 50 g kompotovaných jeřabin
   • 100 ml vývaru z bujónové kostky
   • citrón
   • 20 g škrobové moučky
   • 4 zralé pevné hrušky
   • pískový cukr
   • brusinkový džem
Recept srnčí pečeně připravíme takto:
Maso vykostíme, osolíme a vložíme jej do pekáče. Jeden plátek slaniny odložíme, zbylými plátky slaniny hřbet překryjeme, poklademe opláchnutými snítky bylinek, přidáme koření, kosti z hřbetu, podlijeme vínem, přikryjeme a pečeme 30 minut. Houby očistíme, nakrájíme. Zbylý plátek slaniny nakrájíme nadrobno. Zeleninu opláchneme a nakrájíme nadrobno. Pekáč odkryjeme, k masu přidáme houby, zeleninu, jeřabiny, podle potřeby dolijeme vínem nebo vývarem, pekáč přikryjeme a znovu pečeme asi 20 minut. Cukr zalijeme vodou a povaříme. Hrušky oloupeme, vykrájíme, vložíme do cukrového nálevu a krátce je podusíme. Měkké maso z pekáče vyjmeme a přikryjeme. Výpek s houbami a zeleninou protlačíme cedníkem nebo rozmixujeme, dolijeme vývarem, popř. zahustíme v trošce studeného vývaru promíchaného se škrobovou moučkou a krátce povaříme. Dosolíme, dochutíme cukrovým nálevem a citrónovou šťávou. Hřbet nakrájíme a upravíme na zahřátou mísu. Obložíme hruškami naplněnými brusinkovým nebo rybízovým džemem a plátky citrónu. Podáváme s houskovými knedlíky, noky nebo těstovinami. Omáčku servírujeme zvlášť.





srnčí pečeně, recept, hlavní jídla


©2024KucharkaRecepty.cz