![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • srnčí hřbet • 150 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky • 150 g čerstvých hub • 150 g karotky • 150 g celeru • sůl • snítka tymiánu • snítka saturejky • několik zrnek celého pepře • několik zrnek jalovčinek • cca 150 ml červeného vína • 50 g kompotovaných jeřabin • 100 ml vývaru z bujónové kostky • citrón • 20 g škrobové moučky • 4 zralé pevné hrušky • pískový cukr • brusinkový džem Recept srnčí pečeně připravíme takto:
Maso vykostíme, osolíme a vložíme jej do pekáče. Jeden plátek slaniny odložíme, zbylými plátky slaniny hřbet překryjeme, poklademe opláchnutými snítky bylinek, přidáme koření, kosti z hřbetu, podlijeme vínem, přikryjeme a pečeme 30 minut. Houby očistíme, nakrájíme. Zbylý plátek slaniny nakrájíme nadrobno. Zeleninu opláchneme a nakrájíme nadrobno. Pekáč odkryjeme, k masu přidáme houby, zeleninu, jeřabiny, podle potřeby dolijeme vínem nebo vývarem, pekáč přikryjeme a znovu pečeme asi 20 minut. Cukr zalijeme vodou a povaříme. Hrušky oloupeme, vykrájíme, vložíme do cukrového nálevu a krátce je podusíme. Měkké maso z pekáče vyjmeme a přikryjeme. Výpek s houbami a zeleninou protlačíme cedníkem nebo rozmixujeme, dolijeme vývarem, popř. zahustíme v trošce studeného vývaru promíchaného se škrobovou moučkou a krátce povaříme. Dosolíme, dochutíme cukrovým nálevem a citrónovou šťávou. Hřbet nakrájíme a upravíme na zahřátou mísu. Obložíme hruškami naplněnými brusinkovým nebo rybízovým džemem a plátky citrónu. Podáváme s houskovými knedlíky, noky nebo těstovinami. Omáčku servírujeme zvlášť. V naší kuchařce bylo kromě receptu Srnčí pečeně nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: srnčí ragú, hovězí pečeně s kyselou omáčkou, srnčí na víně se sýrem, husarská pečeně, pikantní srnčí játra, pražská hovězí pečeně, hovězí pečeně na jalovci a pivu, telecí pečeně s bešamelovou omáčkou, velikonoční pečeně po švýcarsku, smažený srnčí řízek s omáčkou gumberland srnčí pečeně, recept, hlavní jídla |