KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Selská hrachová polévka

Kategorie: polévky, zeleninová a bezmasá jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept selská hrachová polévka potřebujeme tyto suroviny:

   • 500 g hrachu
   • 1 ks středně velké cibule
   • 50 g sádla
   • 1 špetku soli
   • 1 špetku pepře
   • 100 g anglické slaniny vcelku
   • 1 kelímek zakysané smetany
   • 2 ks zeleninového bujónu
   • 1 lžíce olivového oleje
   • 4 lžíce hladké mouky
   • 4 plátky toastového chleba nakrájeného na kostičky
Recept selská hrachová polévka připravíme takto:
Hrách předem přes noc namočíme. Vodu nesléváme, v té samé vodě jej pak vaříme. Solíme až hotové jídlo, protože hrách by ztvrdnul. Hrách vaříme do poloměkka, 2/3 hustého obsahu rozmixujeme, do zbylé 1/3 dolejeme vodu, přidáme bujóny a pepř. Na polovině sádla a olivovém oleji zpěníme mouku, za stálého míchání uděláme zlatavou jíšku, vlejeme do hrnce s nerozmixovaným hrachem a rozmícháme. Dle potřeby doředíme převařenou vodou. Vmícháme rozmixovanou část hrachu a ještě 10 minut za stálého míchání (aby se netvořily žmolky) vaříme. Osolíme a podle potřeby ještě dochutíme pepřem. Na zbylém sádle osmahneme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, vyjmeme na misku a na stejném tuku osmahneme cibulku, nakrájenou nadrobno. Servírování: nalejeme polévku, doprostřed uděláme horu z cibulky, kysané smetany a anglické slaniny, kolem dokola dozdobíme kostičkami opečeného toastového chleba.





selská hrachová polévka, recept, polévky


©2024KucharkaRecepty.cz