![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 0,5 kg hovězího zadního • 100 g uzené slaniny • 2 větší mrkve (cca 300 g) • 2 menší petržele (cca 150 g) • 1 menší celer (cca 250 g) • 1 cibule • 1 jablko • 2 lžíce cukru • 2 lžíce plnotučné hořčice • 2 lžíce citronové šťávy • 750 ml zeleninového vývaru • 1 kelímek smetany (33%) • 2 lžíce hladké mouky • sůl • pepř • nové koření Recept hovězí na smetaně připravíme takto:
Polovinu uzené slaniny nakrájíme na špalíčky. Maso po vláknech na několika místech propíchneme nožem. Do takto vzniklých otvorů vložíme špalíčky slaniny a zastrčíme je, co nejhlouběji. Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky, dáme do hrnce společně s masem, polijeme citronovou šťávou a trochou oleje a vložíme přes noc do lednice. Druhý den maso vyjmeme ze zeleniny a prudce je opečeme na pánvi, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Opečené hovězí odložíme. Ve druhém hrnci rozpálíme olej a vyškvaříme na něm zbytek slaniny nakrájené na kostky. K vyškvařené slanině přidáme kořenovou zeleninu, ve které bylo naložené maso, a najemno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Až se zelenina začne zbarvovat, přidáme na kousky nakrájené jablko a po chvíli cukr a chvíli restujeme. Jakmile cukr začne karamelizovat, přidáme k základu hořčici a chvíli ji zarestujeme. Pak zalijeme vývarem, přidáme zpět maso, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, osolíme a na mírném plameni dusíme. Asi po hodině základ i s masem opatrně přelijeme do zapékací mísy a přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby a na 150°C pečeme další hodinu až hodinu a půl. Po uplynutí doby vyndáme z trouby, maso vyjmeme a základ přecedíme. Jednu třetinu zeleniny vložíme zpět do základu (pokud možno bez koření, snažíme se ho vylovit) a základ dobře rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak omáčku pomalu přivedeme k varu. Mezitím ve smetaně rozmícháme mouku, přidáme naběračku teplé omáčky (aby se smetana nesrazila) a pomalu ji zašleháme do omáčky. Nakonec podle potřeby dochutíme cukrem, solí, pepřem či citronovou šťávou. Podáváme nejlépe s karlovarským knedlíkem a brusinkami. V naší kuchařce bylo kromě receptu Hovězí na smetaně nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: hovězí guláš s jablky, malajské hovězí maso, jidášovo ucho na smetaně, hovězí na paprice, vepřové plátky na smetaně, pikantní hovězí řízky, hovězí na houbách, hříbky na smetaně, hovězí víkendový guláš, štika na smetaně hovězí na smetaně, recept, hlavní jídla |