KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Domácí jitrnice

Kategorie: hlavní jídla, vepřové maso

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept domácí jitrnice potřebujeme tyto suroviny:

   • 3 kg masa (hlava + bůček + lalok)
   • 1,8 kg vnitřností (plíce + srdce)
   • 1,5 kg žemle
   • 500 g jater
   • 200 g cibule
   • 5 stroužků česneku
   • 130 g soli
   • 1 lžíce mletého pepře 1 lžíce majoránky
   • 1 lžíce nového koření
   • půl lžičky mletého zázvoru
   • 2 l mastného vývaru z ovaru
   • 20 tenkých střev
   • špejle
Recept domácí jitrnice připravíme takto:
Masité části předvaříme, přičemž dbáme, aby maso bylo stejnoměrně měkké, pak rozemeleme nahrubo. Játra rozemeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem. Uvařené vnitřnosti rozemeleme najemno. Přidáme osmahnutou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené a namočené žemle, vše pečlivě smícháme dohromady, okořeníme podle chuti solí, pepřem, majoránkou, novým kořením, zázvorem a česnekem, zředíme vývarem a opět zamícháme. Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat. Nakrájíme je na délku 15 až 20 centimetrů a uzavřeme na jednom konci špejlí. Plníme připravenou masovou směsí, poté druhý konec zašpejlujeme. Jitrnice vložíme do vroucí vody a vaříme 20 až 30 minut (jakmile začnou plavat na hladině, jsou hotové). Pak jitrnice omyjeme vodou a necháme vychladnout. Během chladnutí jitrnice obracíme, aby se rovnoměrně rozprostřel tuk.


V naší kuchařce bylo kromě receptu Domácí jitrnice nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat:

domácí guláš, domácí kefírové placky, domácí lift, domácí sekaná, domácí žemlovka, domácí rybí prsty, domácí vinná klobása, domácí müsli, domácí hovězí roštěná



domácí jitrnice, recept, hlavní jídla


©2024KucharkaRecepty.cz