KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept velikonoční mazanec potřebujeme tyto suroviny: • 1 kostka droždí 42 g • 500 g polohrubé mouky • 120 g krupicového cukru • 3 žloutky • 150 g másla • 300 ml mléka • 50 g rozinek • 50 g mandlí • sůl • kůra z 1 citrónu • půl lžičky anízu • 50 ml rumu • 1 vejce na potření Recept velikonoční mazanec připravíme takto:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme asi 5 minut vykynout kvásek. Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru. Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a anízem, přidáme kvásek, připravený třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepkavé těsto. Přimícháme spařené rozinky (které jsme předtím namočili do rumu), spařené oloupané mandle a těsto ještě jednou propracujeme a pak necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, vypracujeme z nich hladké bochníky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout. Pak mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C asi 35 až 40 minut. V naší kuchařce bylo kromě receptu Velikonoční mazanec nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: velikonoční vajíčka, řecká velikonoční buchta, velikonoční celta, řecké velikonoční sušenky, velikonoční beránek ze šlehačkového těsta, velikonoční čokoládové lanýže, velikonoční karotkový beránek, velikonoční koláče, velikonoční bábovka, velikonoční jidáš velikonoční mazanec, recept, sladkosti |