![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 1 kostka droždí 42 g • 500 g polohrubé mouky • 120 g krupicového cukru • 3 žloutky • 150 g másla • 300 ml mléka • 50 g rozinek • 50 g mandlí • sůl • kůra z 1 citrónu • půl lžičky anízu • 50 ml rumu • 1 vejce na potření Recept velikonoční mazanec připravíme takto:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme asi 5 minut vykynout kvásek. Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru. Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a anízem, přidáme kvásek, připravený třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepkavé těsto. Přimícháme spařené rozinky (které jsme předtím namočili do rumu), spařené oloupané mandle a těsto ještě jednou propracujeme a pak necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, vypracujeme z nich hladké bochníky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout. Pak mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C asi 35 až 40 minut. V naší kuchařce bylo kromě receptu Velikonoční mazanec nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: řecké velikonoční sušenky, velikonoční karotkový beránek, velikonoční beránek z tvarohového těsta, řecká velikonoční buchta, velikonoční uzlíky, velikonoční beránek piškotový, tvarohový mazanec, ratibořické velikonoční bochánky, staročeský velikonoční bochánek, levný mazanec z brambor velikonoční mazanec, recept, sladkosti |