KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Velikonoční mazanec

Kategorie: sladkosti, velikonoční jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept velikonoční mazanec potřebujeme tyto suroviny:

   • 1 kostka droždí 42 g
   • 500 g polohrubé mouky
   • 120 g krupicového cukru
   • 3 žloutky
   • 150 g másla
   • 300 ml mléka
   • 50 g rozinek
   • 50 g mandlí
   • sůl
   • kůra z 1 citrónu
   • půl lžičky anízu
   • 50 ml rumu
   • 1 vejce na potření
Recept velikonoční mazanec připravíme takto:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme asi 5 minut vykynout kvásek. Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru. Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a anízem, přidáme kvásek, připravený třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepkavé těsto. Přimícháme spařené rozinky (které jsme předtím namočili do rumu), spařené oloupané mandle a těsto ještě jednou propracujeme a pak necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, vypracujeme z nich hladké bochníky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout. Pak mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C asi 35 až 40 minut.





velikonoční mazanec, recept, sladkosti


©2024KucharkaRecepty.cz