![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 60 g droždí • 125 ml vlažného mléka • 100 g cukru • 1 kg polohrubé mouky • špetka soli • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče • 250 ml vlažné vody • 200 g sezamových semínek • 5 vajec uvařených natvrdo a obarvených na červeno • 1 bílek • olej • sezamová semínka Recept řecká velikonoční buchta připravíme takto:
Droždí smícháme s mlékem, cukrem a necháme 10 minut kynout. Přidáme 125 g prosáté mouky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout do druhého dne. Kvásek smícháme s ostatní moukou, přidáme sůl, pomerančovou kůru, vodu a mícháme nejméně 10 minut. Dvě třetiny vyválíme na dlouhý hladký 5 cm silný pecen a položíme na plech (plech předtím vymažeme olejem a hustě posypeme sezamovými semínky). Ze zbylého těsta vyválíme 2 tenké proužky, dlouhé jako pecen. Obalíme je sezamovými semínky, obložíme jimi pecen a přitlačením spojíme. Vejce vmáčkneme kolmo do pecnu, pecen potřeme žloutkem, posypeme sezamovými semínky, přikryjeme a necháme 3 hodiny kynout. Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme 50 minut. V naší kuchařce bylo kromě receptu Řecká velikonoční buchta nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: čokoládové velikonoční hnízdo, hrnková ovocná buchta, velikonoční beránek ze šlehačkového těsta, kokosová buchta, peřinová buchta, velikonoční beránek piškotový, jahodová buchta, velikonoční koláče, staročeský velikonoční bochánek, velikonoční ptáčata řecká velikonoční buchta, recept, sladkosti |