KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept kapr nadívaný houbami potřebujeme tyto suroviny: • 1 kapr (2-3 kg) • 0,5 kg čerstvýh hub • 1 cibule • 3 stroužky česneku • půl čajové lžičky mletého pepře • polévkovou lžíci majoránky • půl lžíce oregána • 3 polévkové lžíce strouhanky a 2 - 3 celá vejce • 10 dkg slaniny • sůl • pepř • máslo Recept kapr nadívaný houbami připravíme takto:
Kapra očistíme a vykucháme od hřbetu, abychom dostali uzavřenou břišní dutinu, kterou plníme nádivkou. Kaprovi odřízneme hlavu podél žáber, aby se neotevřela břišní dutina a také aby se nám vešel na pekáč. Hlavu s vyříznutou páteří dáme zvlášť vařit do osolené vody. Z vyjmutých vnitřností odstraníme žluč a střeva. Játra, jikry nebo mlíčí nakrájíme na drobné kousky a přidáme do nádivky. Nádivku si připravíme z hub, které na nakrájené cibuli podusíme, přidáme rozmačkané stroužky česneku, mletý pepř, majoránku, oregáno, strouhanku a vejce. Zvlášť si osmahneme do voskova na kostičky nakrájenou slaninu a tu po zchladnutí přidáme do nádivky. Z uvařené hlavy a páteře obereme maso a přidáme také do nádivky, vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem. Vnitřek kapra prosolíme a naplníme nádivkou. Hřbet zašijeme režnou nití a plněného kapra položíme na vymaštěný pekáč máslem, zalijeme vývarem z hlavy a dáme asi na hodinu do trouby péci. Zbytek nádivky zpracujeme do malých karbanátků a obložíme s nimi kapra. Během pečení klademe na kůži kousky másla a poléváme horkým vývarem, aby se vytvořila růžová kůrčička. Neobracíme. Podáváme s brambory a zeleninovou oblohou. V naší kuchařce bylo kromě receptu Kapr nadívaný houbami nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: cikánský kapr, kapr na černo se sušeným ovocem, kapr po čínsku, kapr na smetaně, amur na smetaně s houbami, kapr na špeku po alsasku, kapr s mandlemi, koňský guláš s houbami, zapečený vepřový bůček s houbami, rizoto z kuřecího masa s houbami kapr nadívaný houbami, recept, hlavní jídla |