KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept zlatá čočková polévka potřebujeme tyto suroviny: • 30 g másla • 1 velká cibule • 450 g pastináku • 350 g mrkve nakrájené na kostičky • 150 ml suchého sherry • 80 g červené čočky • 1,2 l zeleninového vývaru • sůl • pepř • na ozdobení: čerstvá pažitka + 2 lžíce nastrouhaného křenu + 6 lžic zakysané smetany Recept zlatá čočková polévka připravíme takto:
V hrnci na polévku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, promícháme, hrnec přikryjeme a dusíme při mírné teplotě asi 10 minut. Pak vmícháme pastinák a mrkev (oboje nakrájené na kostičky) a sherry, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 40 minut. Přidáme čočku, přilijeme vývar a dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, hrnec přikryjeme a opět na mírném ohni vaříme dalších 15 až 20 minut. Až je čočka měkká, polévku rozmixujeme dohladka a pomalu přivedeme k varu. Pokud se nám bude zdát polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody. Nastrouhaný křen vmícháme do smetany. Pažitku na ozdobu nakrájíme nadrobno a několik stébel ponecháme vcelku. Čočkovou polévku nalijeme do nahřátých misek a každou porci čočkové polévky ozdobíme lžící smetany s křenem. Ozdobíme nakrájenou pažitkou a několik celých stébel položíme napříč. Ihned podáváme. V naší kuchařce bylo kromě receptu Zlatá čočková polévka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: čočková polévka, čočková polévka s klobásou, čočková polévka s kysaným zelím, vánoční čočková polévka, čočková polévka se slaninou, čočková polévka s vínem, starohorská čočková polévka, čočková uzená polévka, italská čočková polévka, čočková polévka se sušeným švestkami zlatá čočková polévka, recept, polévky |