KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept bramborové koblihy potřebujeme tyto suroviny: • 50 dkg polohrubé mouky • 40 dkg vařených teplých lisovaných brambor • 250 ml mléka • 1 kostka kvasnic • 1 lžíce cukru • 6 dkg másla • 3 žloutky • citronová kůra • sůl • rum • tužší povidla • 2 kostky ztuženého tuku na smažení • kolečka mrkve Recept bramborové koblihy připravíme takto:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Ještě teplé je prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek (ten připravíme tak, že do teplého mléka dáme 1 lžíci cukru a kostku kvasnic a necháme vzejít), vypracujeme tužší těsto a necháme vykynout. Potom z těsta lžící vykrajujeme kousky, které dáváme na dobře pomoučený vál, plníme povidly, zabalíme jako koláček, otočíme a necháme ještě chvíli kynout. V malém kastrůlku (koblížky musí plavat) rozpustíme 1 ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme koblížky vykynutou stranou dolů. Musí se do kastrůlku vejít tak akorát - podle velikosti tak 5-6 dokola a jeden doprostřed, ale pozor nabudou. Až vyběhnou, ztlumíme plamen, za chvíli je obrátíme a dosmažíme do červena. Při smažení přidáváme do tuku na kolečka nakrájenou mrkev - tuk se tolik nepřepaluje. Druhý tuk přidáváme postupně s každou další várkou koblížků kousek. Usmažené koblížky odložíme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk a pak je podle chuti buď jenom pocukrujeme nebo obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pozor: protože těsto na bramborové koblihy rychle řídne, je lépe nachystat si dvě várky bramborových koblih, dát první smažit, druhá kyne, třetí si chystáme. A tak pořád dokola. Když si jich totiž najednou nachystáme moc, tak překynou a pak při smažení ztratí svůj tvar. V naší kuchařce bylo kromě receptu Bramborové koblihy nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: masopustní koblihy, holandské koblihy, rychlé koblihy, banánové koblihy, domácí koblihy, bramborové stromečky, bramborové tiramisu bramborové koblihy, recept, sladkosti |