KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept staročeská vánočka potřebujeme tyto suroviny: • 1 kg polohrubé mouky • 220 g tuku • 220 g cukru • 4 žloutky • 60 - 80 g droždí • půllitr mléka • citrónová kůra • vanilka • 40 g rozinek • 70 g mandlí • sůl • půlka vejce na potření Recept staročeská vánočka připravíme takto:
Do části vlažného mléka s malým množstvím cukru a mouky rozdrobíme droždí. V míse utřeme změklý tuk s cukrem a žloutky, mouku se solí prosejeme k utřenému tuku se žloutky a část si necháme na vypracování těsta na válu. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme těsto. Pak těsto přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá válu. Nakonec do něho přidáme rozinky a nakrájené mandle, těsto dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Až je těsta dvakrát tolik, vyklopíme je na vál a začneme plést vánočku: vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Ze čtyř největších upleteme čtyřpramenný cop. Pleteme od středu k jednomu konci a pak k druhému. Vánočku přeložíme na plech na pomaštěný papír. Střed copu rukou prohloubíme a peroutkou navlhčíme. Druhý cop splétáme ze tří pramenů a položíme jej do prohloubeného copu čtyřpramenného. Také jej středem prohloubíme a navlhčíme a nakonec na něj umístíme dva zbylé stočené prameny, které na koncích vánočky podhrneme pod spodní díl. Patra vždy trochu promáčkneme a jednotlivá patra prosypeme kousky mandlí. Takto připravenou vánočku necháme ještě dobře vykynout, pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nakrájenými na nudličky. Do středu vrchního copu na dvou místech opatrně vpíchneme špejle, aby se vrchní cop na vánočce nesesunul, a dáme do předehřáté trouby. Po krátkém zapečení teplotu snížíme a pečeme, až bude vánočka hotová. V naší kuchařce bylo kromě receptu Staročeská vánočka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: staročeská čokoláda, vánočka ii, vánočka s rozinkami a mandlemi, vánočka, vánočka tvarohová staročeská vánočka, recept, sladkosti |