![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 1 kg polohrubé mouky (nebo hladké + polohrubé) • 1,5 lžičky soli • 20 dkg cukru • 1 vanilkový cukr • citrónová kůra • mandle • rozinky • 20–25 dkg tuku • 3 žloutky • 5 dkg droždí • 0,5 l vlažného mléka Recept vánočka připravíme takto:
Do mouky vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky a rozpuštěný tuk a řádně prohněteme. Těsto musí být tužší. Po vypracování testo urovnáme v míse, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu kynout. Pak těsto rozdělíme na devět dílů, každý rozválíme na dlouhé válečky. Cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Upečené vánočky necháme řádně vychladnout, zabalíme je do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech. V naší kuchařce bylo kromě receptu Vánočka II nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: staročeská vánočka, vánočka, vánočka s rozinkami a mandlemi, vánočka tvarohová vánočka ii, recept, sladkosti |