![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 1 kg polohrubé mouky • 2 menší zarovnané lžičky soli • 20 dkg cukru • 1 vanilkový cukr • citrónová kůra • mandle • rozinky (nejlépe předem máčené v rumu) • 20–25 dkg tuku • 3 žloutky • 5 –6 dkg droždí • 0,5 l vlažného mléka Recept vánočka připravíme takto:
Do mouky vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, promícháme a necháme u tepla kynout. Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk a vše dobře prohněteme. Těsto musí být tužší. Po vypracování poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Pak rozdělíme na devět dílů, vyválíme dlouhé válečky a z nich upleteme vánočku – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně vyhřáté troubě. V naší kuchařce bylo kromě receptu Vánočka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: vánočka tvarohová, vánočka ii, staročeská vánočka, vánočka s rozinkami a mandlemi vánočka, recept, sladkosti |