KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept vlčnovské koláčky potřebujeme tyto suroviny: • 500 g polohrubé mouky • 200 g tuku • 80 g droždí • l lžička soli • 12 kostek cukru • 125 ml mléka na kvásek • 3-4 žloutky (čím víc • tím je těsto křehčí) • na náplň: 500 g tvarohu + rozinky • švestková povidla • trocha rumu • na drobenku: 100 g hrubé mouky + 70 g cukru + 70 g másla Recept vlčnovské koláčky připravíme takto:
Prosejeme mouku do mísy, uprostřed uděláme důlek, v němž rozmícháme s l lžičkou cukru droždí ve 2 lžičkách mléka a necháme vzejít. Mezitím nastrouháme na hrubém struhadle do mouky tuk, v mléce rozmočíme cukr, sůl a rozšlehané žloutky. Pak vše důkladně propracujeme, až se těsto nechytá ani mísy ani vařečky. Těsto dáme hned na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme na velký plát. Z něj vykrájíme cca 80 čtverečků, do jejichž středu dáme tvarohovou nádivku z tvarohu s hrozinkami. Těsto spojíme, zakulatíme, až vznikne bochánek. Vezmeme vajíčko a vtiskujeme jím do každého bochánku důlek. Do důlku plníme švestková, mírně rumem rozředěná povidla. Do misky připravíme drobenku a "povidlovou stranou" do ní každý koláček (potřený nejprve rozšlehaným bílkem) otiskneme, aby se drobenka přichytila. Koláčky dáme na plechy a teprve potom je necháme vykynout. Pečeme je v dobře vyhřáté troubě. V naší kuchařce bylo kromě receptu Vlčnovské koláčky nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: čokoládové koláčky s náplní, malé rychlé koláčky, zázvorové koláčky ze špaldy, limetkové koláčky s ořechy, linecké koláčky, máslové koláčky, levandulové koláčky, mrkvové koláčky, vlčnovské palačinky vlčnovské koláčky, recept, sladkosti |