KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept staročeský medovník potřebujeme tyto suroviny: • 100 g másla • 150 g krupicového cukru • 5 lžic medu • 2 lžíce polotučného mléka • 1 vejce • 1 lžička jedlé sody • 450 g hladké mouky • na krém: 200 ml polotučného mléka • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky • 200 g másla • 150 g krupicového cukru • 1 žloutek Recept staročeský medovník připravíme takto:
Všechny přísady až na mouku smícháme v míse. Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza. Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C stupňů). Z dílů těsta vyválíme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm. Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem. Krém připravíme následovně: Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do vychladnutí, respektive do pokojové teploty. Pak zatřeme máslo (které musí být rovněž pokojové teploty, jinak by se krém srazil), cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme popraškem cukru, ořechy nebo třeba a sezonním ovocem V naší kuchařce bylo kromě receptu Staročeský medovník nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: medovník s máslovým krémem, židovský medovník, staročeský velikonoční bochánek staročeský medovník, recept, sladkosti |