KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Skopová kýta po štýrsku

Kategorie: speciality, skopové maso

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept skopová kýta po štýrsku potřebujeme tyto suroviny:

   • 400 g skopové kýty
   • 60 g slaniny
   • 100 g kořenové zeleniny (mrkev
   • celer
   • petržel)
   • 40 g cibule
   • 150 g čerstvých hříbků (nebo 10 g sušených)
   • 2 dcl smetany
   • 40 g hladké mouky
   • tymián
   • bobkový list
   • celý pepř
   • ocet
   • sůl
Recept skopová kýta po štýrsku připravíme takto:
Asi 3/4 litru vody svaříme s oloupanou cibulí, 2 lžícemi octa, 2 bobkovými listy a několika kuličkami celého pepře a nového koření a necháme vychladnout. Pak přidáme skopovou kýtu, přiklopíme pokličkou a necháme několik dnů v chladu odležet. Očištěné houby opláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnku a ve vlastní šťávě dusíme (sušené houby předem namočíme do studené vody, potom scedíme a vymačkáme). Čerstvé houby samy pustí šťávu, proto je při dušení nepodléváme, sušené houby podlijeme několika lžícemi vody. Odleželé maso vyjmeme, osušíme a špičkou nože prořízneme na několika místech kapsičky. Pomocí nože do nich vsuneme proužky slaniny. Zbylou slaninu v kastrolu rozpustíme, na ni dáme připravenou kýtu, na plátky rozkrájenou zeleninu, krátce osmahneme, podlijeme šálkem vody, v níž bylo maso naloženo, přiklopíme pokličkou a dusíme. Během dušení maso občas obrátíme a podle potřeby mírně podléváme. Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí rozkrájíme na porce. Šťávu přecedíme, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a povaříme. Do povařené omáčky vložíme porce masa a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem, s dušenou rýží nebo s vařenými těstovinami.


V naší kuchařce bylo kromě receptu Skopová kýta po štýrsku nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat:

kýta na slanině, kančí kýta s brusinkovou omáčkou, srnčí kýta s kuřecími játry, jehněčí kýta bougignonne



skopová kýta po štýrsku, recept, speciality


©2024KucharkaRecepty.cz