KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept skopová kýta po štýrsku potřebujeme tyto suroviny: • 400 g skopové kýty • 60 g slaniny • 100 g kořenové zeleniny (mrkev • celer • petržel) • 40 g cibule • 150 g čerstvých hříbků (nebo 10 g sušených) • 2 dcl smetany • 40 g hladké mouky • tymián • bobkový list • celý pepř • ocet • sůl Recept skopová kýta po štýrsku připravíme takto:
Asi 3/4 litru vody svaříme s oloupanou cibulí, 2 lžícemi octa, 2 bobkovými listy a několika kuličkami celého pepře a nového koření a necháme vychladnout. Pak přidáme skopovou kýtu, přiklopíme pokličkou a necháme několik dnů v chladu odležet. Očištěné houby opláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnku a ve vlastní šťávě dusíme (sušené houby předem namočíme do studené vody, potom scedíme a vymačkáme). Čerstvé houby samy pustí šťávu, proto je při dušení nepodléváme, sušené houby podlijeme několika lžícemi vody. Odleželé maso vyjmeme, osušíme a špičkou nože prořízneme na několika místech kapsičky. Pomocí nože do nich vsuneme proužky slaniny. Zbylou slaninu v kastrolu rozpustíme, na ni dáme připravenou kýtu, na plátky rozkrájenou zeleninu, krátce osmahneme, podlijeme šálkem vody, v níž bylo maso naloženo, přiklopíme pokličkou a dusíme. Během dušení maso občas obrátíme a podle potřeby mírně podléváme. Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí rozkrájíme na porce. Šťávu přecedíme, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a povaříme. Do povařené omáčky vložíme porce masa a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem, s dušenou rýží nebo s vařenými těstovinami. V naší kuchařce bylo kromě receptu Skopová kýta po štýrsku nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: kýta na slanině, kančí kýta s brusinkovou omáčkou, srnčí kýta s kuřecími játry, jehněčí kýta bougignonne skopová kýta po štýrsku, recept, speciality |