KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Horácký koláč

Kategorie: sladkosti

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept horácký koláč potřebujeme tyto suroviny:

   • 20 dkg hladké mouky
   • 10 g kvasnic
   • 1 vejce
   • 2,5 dkg cukru krupice
   • 3 dkg másla
   • 1 dcl mléka
   • sůl
   • na náplň: 10 dkg máku + 20 dkg mrkve + 20 dkg jeřabinového kompotu +
   • 10 dkg kompotu z černého rybízu + 1 dcl mléka + 5 dkg moučkového cukru
Recept horácký koláč připravíme takto:
V části oslazeného mléka necháme vykynout droždí. Do přesáté mouky vlijeme ohřáté mléko, přidáme 2/3 rozpuštěného másla, vykynuté droždí, vejce, vypracujeme těsto s vláčnou konzistencí a necháme vykynout. 1/4 těsta si necháme stranou, ostatní rozdělíme na 5 bochánků, které rozválíme do kruhu a položíme na máslem pomaštěný plech. Odložený zbytek těsta znovu rozdělíme na 5 dílů a vyválíme tenké válečky, ze kterých pro každý kruh těsta vytvoříme 3 kruhy, a to jeden na okraj, jeden malý do středu a jeden mezi ně, na rozhraní dvou náplní. Do středu malého kruhu dáme černý rybíz, do středního kruhu dáme jeřabinový kompot a do vnějšího jemně nastrouhanou mrkev, kterou jsme spolu s mletým mákem podusili ve šťávě z kompotů a v mléce. Koláče necháme dobře vykynout, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme do zlatova.





horácký koláč, recept, sladkosti


©2024KucharkaRecepty.cz