![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 260 ml vlažné vody • 20 g oleje • 10 g soli • 300 g polohrubé mouky • 200 g hladké mouky • 17,5 g čerstvého droždí (nebo 1,5 lžičky instantního droždí) • 5 g cukru Recept domácí české rohlíky připravíme takto:
Nejprve připravíme kvásek z 2 lžic vody, droždí, cukru a 1 lžíce mouky a necháme vzejít na teplém místě. Pak přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto, které necháme asi 40 minut kynout. Z nakynutého těsta pak uděláme bochánky (velikost je jen na nás, jak chceme velké rohlíky), necháme je ještě chvíli nakynout a pomocí válečku vyválíme elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme levou rukou placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Po zamotání mírně uválíme, dáme na plech, necháme odpočinout (nakynout) a nakonec můžeme posypat solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě 10 až 15 minut při 200°C. V naší kuchařce bylo kromě receptu Domácí české rohlíky nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: domácí zavináče, domácí paprikové klobásy, domácí české rohlíky s párkem, domácí husí paštika, domácí kečup, domácí české rohlíky se sýrem domácí české rohlíky, recept, na chleba |