![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 2 kg cejnů • sůl • pepř • bobkový list • nové koření • celý černý pepř • 8% ocet • voda • kořenová zelenina (mrkev + celer + petržel) • cibule • kyselé okurky • majonéza • hořčice Recept salát z cejnů připravíme takto:
Očištěné a vykuchané ryby rozřízneme podél páteře na dvě půlky a silně po obou stranách prosolíme. Poskládáme do nějaké vhodné nádoby s víkem nebo pokličkou a dáme na 2 dny odležet do spodní části chladničky. Nálev si připravíme z 1/4 litru 8% octa a stejného množství vody. Do vody dáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček černého pepře a necháme 10 minut povařit. Potom přilijeme ocet a znovu přivedeme do varu, odstavíme a necháme vychladnout. Za dva dny prosolené ryby dobře opláchneme od soli a opět poskládáme zpět do nádoby. Zalejeme vychladlým nálevem i s kořením a dáme na 3 - 4 dny odležet do spodní části chladničky. Po čtyřech dnech slejeme nálev, ryby odblaníme a stáhneme kůži, vyjmeme páteř silnější kosti. Drobné svalové kůstky v octové vodě změknou a nemusí se odstraňovat. Rybí maso nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibulku, kostičky kořenové zeleniny a drobně nakrájené kyselé okurky, můžeme přidat i sterilizovaný hrášek, dochutíme pepřem a solí. Salát můžeme jen pokapat olejem, ale lepší je zamíchat do salátu majonézu ochucenou půl lžicí hořčice a troškou cukru. Kdo nesnáší majonézu může dát bílý jogurt. Salát dáme na dvě hodiny odležet do chladna. V naší kuchařce bylo kromě receptu Salát z cejnů nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: rajčatový salát s vejci, lehký celerový salát, severský salát, špenátový salát se slaninou, vídeňský bramborový salát, bramborový salát s houbami, salát z bílých fazolí, ledový salát s pomeranči, ruský okurkový salát, zelný smetanový salát s křenem salát z cejnů, recept, saláty |