KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Salát z cejnů

Kategorie: saláty

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept salát z cejnů potřebujeme tyto suroviny:

   • 2 kg cejnů
   • sůl
   • pepř
   • bobkový list
   • nové koření
   • celý černý pepř
   • 8% ocet
   • voda
   • kořenová zelenina (mrkev + celer + petržel)
   • cibule
   • kyselé okurky
   • majonéza
   • hořčice
Recept salát z cejnů připravíme takto:
Očištěné a vykuchané ryby rozřízneme podél páteře na dvě půlky a silně po obou stranách prosolíme. Poskládáme do nějaké vhodné nádoby s víkem nebo pokličkou a dáme na 2 dny odležet do spodní části chladničky. Nálev si připravíme z 1/4 litru 8% octa a stejného množství vody. Do vody dáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček černého pepře a necháme 10 minut povařit. Potom přilijeme ocet a znovu přivedeme do varu, odstavíme a necháme vychladnout. Za dva dny prosolené ryby dobře opláchneme od soli a opět poskládáme zpět do nádoby. Zalejeme vychladlým nálevem i s kořením a dáme na 3 - 4 dny odležet do spodní části chladničky. Po čtyřech dnech slejeme nálev, ryby odblaníme a stáhneme kůži, vyjmeme páteř silnější kosti. Drobné svalové kůstky v octové vodě změknou a nemusí se odstraňovat. Rybí maso nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibulku, kostičky kořenové zeleniny a drobně nakrájené kyselé okurky, můžeme přidat i sterilizovaný hrášek, dochutíme pepřem a solí. Salát můžeme jen pokapat olejem, ale lepší je zamíchat do salátu majonézu ochucenou půl lžicí hořčice a troškou cukru. Kdo nesnáší majonézu může dát bílý jogurt. Salát dáme na dvě hodiny odležet do chladna.





salát z cejnů, recept, saláty


©2024KucharkaRecepty.cz