KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Jesenická žemlovka

Kategorie: sladkosti

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept jesenická žemlovka potřebujeme tyto suroviny:

   • 200 g měkkého tvarohu
   • 5 housek
   • 2 vejce
   • 2 jablka
   • 3 dcl mléka
   • 1 žloutek
   • 50 g másla
   • 50 g rozinek
   • 4 lžíce cukru
   • špetka mleté skořice
   • špetka soli
   • na sníh: 2 bílky
   • 2 lžíce cukru
   • špetka soli
Recept jesenická žemlovka připravíme takto:
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme 2 lžíce cukru, špetku soli a promícháme. Housky a jablka nakrájíme na plátky. Třetinu plátků z housek krátce namočíme ve vaječné směsi a rozložíme je na dno zapékací formy (kterou jsme lehce vymazali máslem). Na ně rozložíme jablečné plátky, posypeme je polovinou rozinek a špetkou skořice, pokapeme trochou másla a zakryjeme další třetinou namočených plátků housek. Tvaroh rozmícháme se žloutkem a zbylým cukrem a vmícháme zbylé rozinky. Tuto směs rozetřeme na vrstvu housek, zakryjeme poslední třetinou namočených plátků housek, pokapeme máslem a pečeme v předehřáté 170°C dozlatova (asi 30 minut). Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme do něj cukr a ušleháme dotuha. Sníh navrstvíme lžící na upečenou žemlovku a ještě ji krátce zapečeme v troubě rozpálené na maximum, dokud sníh nezačne zlátnout. Pak ihned podáváme.


V naší kuchařce bylo kromě receptu Jesenická žemlovka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat:

jablková žemlovka



jesenická žemlovka, recept, sladkosti


©2024KucharkaRecepty.cz