KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept jesenická žemlovka potřebujeme tyto suroviny: • 200 g měkkého tvarohu • 5 housek • 2 vejce • 2 jablka • 3 dcl mléka • 1 žloutek • 50 g másla • 50 g rozinek • 4 lžíce cukru • špetka mleté skořice • špetka soli • na sníh: 2 bílky • 2 lžíce cukru • špetka soli Recept jesenická žemlovka připravíme takto:
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme 2 lžíce cukru, špetku soli a promícháme. Housky a jablka nakrájíme na plátky. Třetinu plátků z housek krátce namočíme ve vaječné směsi a rozložíme je na dno zapékací formy (kterou jsme lehce vymazali máslem). Na ně rozložíme jablečné plátky, posypeme je polovinou rozinek a špetkou skořice, pokapeme trochou másla a zakryjeme další třetinou namočených plátků housek. Tvaroh rozmícháme se žloutkem a zbylým cukrem a vmícháme zbylé rozinky. Tuto směs rozetřeme na vrstvu housek, zakryjeme poslední třetinou namočených plátků housek, pokapeme máslem a pečeme v předehřáté 170°C dozlatova (asi 30 minut). Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme do něj cukr a ušleháme dotuha. Sníh navrstvíme lžící na upečenou žemlovku a ještě ji krátce zapečeme v troubě rozpálené na maximum, dokud sníh nezačne zlátnout. Pak ihned podáváme. V naší kuchařce bylo kromě receptu Jesenická žemlovka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: jablková žemlovka jesenická žemlovka, recept, sladkosti |