![]() |
![]() • 500 g nakyslých jablek • 2 dcl bílého vína • šťáva ze čtvrtky citrónu • 100 g cukru • 40 g rozinek • 5 starších housek • 3 vejce • 1 lžička rozehřátého másla • špetka mleté skořice • 1-2 kalíšky rumu • práškový cukr • máslo a strouhanka na pomazání a vysypání nádoby Recept jablková žemlovka připravíme takto:
Jablka nakrájíme na osminky a podusíme je do sklovita na víně, do kterého přidáme cukr, rozinky a citrónovou šťávu. Potom obsah přecedíme a vzniklý nálev necháme vychladnout. Housky rozřežeme na tenčí plátky a navlhčíme je částí vychladnutého nálevu. Houskami pak vyložíme dno a boky ohnivzdorné nádoby, kterou nejprve vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na to pak přidáme podušená jablka a na ně znova housku. Postup opakujeme a navrch bude houska. Ve zbylé části nálevu rozšleháme vejce, máslo a skořici, polijeme tím žemlovku a tu dáme péct do trouby na přibližně 45 minut. Upečenou pak vyklopíme na mísu, pokapeme rumem a posypeme práškovým cukrem a podáváme. V naší kuchařce bylo kromě receptu Jablková žemlovka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: Jablková buchta Jesenická žemlovka jablková žemlovka, recept, sladkosti |
|