KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept dýňový nákyp se slaninou potřebujeme tyto suroviny: • 1 kg brambor • 600 g dýně • 100 g slaniny • 200 ml smetany • 6 vajec • 2 lžíce másla • 1 lžíce vegety • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (kudrna • bazalka) • špetka drceného černého pepře • sůl • 2 lžíce strouhaného parmezánu Recept dýňový nákyp se slaninou připravíme takto:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na plátky. Z dýně odstraníme slupku a dužinu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo, na něm podusíme nakrájenou dýni do mírného změknutí (asi 5 minut) a ochutíme bylinkami, vegetou a drceným pepřem. Podlouhlou zapékací mísu vytřeme máslem a vyložíme plátky slaniny. Na ni vrstvíme střídavě brambory s dýňovou směs, poslední vrstvu tvoří plátky brambor. Smetanu rozmícháme s vejci a ochutíme solí a přelijeme jí celý nákyp tak, aby se dostala ke všem vrstvám. Nakonec posypeme sýrem, obložíme zbylou slaninou a pečeme při 180°C asi 50 minut. Hotové nakrájíme na plátky a podáváme. V naší kuchařce bylo kromě receptu Dýňový nákyp se slaninou nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: žampiónový nákyp, sýrový nákyp s rýží a šunkou, francouzský rybí nákyp dýňový nákyp se slaninou, recept, speciality |