Punčový tunelKategorie: sladkostiHodnocení receptu: Na recept punčový tunel potřebujeme tyto suroviny: • 100 g polohrubé mouky • 100 g cukru • 1 balíček vanilkového cukru • 4 žloutky • 4 bílky • půl lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem • 20 g jemného kukuřičného škrobu • na punčový sirup: 150 ml vody + 5 lžic červeného sirupu + šťáva z 1 citronu + 3 lžíce rumu + 1 lžička punčového aroma + 2 zarovnané lžíce moučkového cukru + 1 zarovnaná lžíce prosátého kakaa • na potření a ozdobu: 150 g rybízového džemu + 1 balíček polevy v prášku s punčovou příchutí + 3 lžíce mléka Recept punčový tunel připravíme takto: Na přípravu těsta v míse vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem a škrobem a vařečkou zlehka zapracujeme do žloutkové pěny. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C. Po upečení plát vyklopíme na pocukrovaný pečící papír, stáhneme papír, na kterém se plát pekl, a necháme vychladnout. Z plátu nožem odkrojíme z delší strany pruh 1 s velikostí 15x30 cm (na vyložení formy) a pruh 2 s velikostí 11x30 cm (na zakrytí tunelu). Oba pruhy potřeme džemem. Zbylý plát 3 odložíme na pozdější použití. Na přípravu punčového sirupu nalijeme do mísy vodu, sirup, šťávu, rum a aroma. Přidáme cukr a metličkou důkladně promícháme. Formu vyložíme potravinářskou fólií a plátem 1. Polovinu plátku 3 namočíme do sirupu a vložíme do formy. Do sirupu vmícháme kakao, namočíme druhou polovinu plátu 3 a vložíme do formy. Zakryjeme plátem 2 a odložíme na 2 hodiny do ledničky. Polevu připravíme s mlékem podle návodu na obalu. Tunel vyklopíme z formy, stáhneme fólii a potřeme polevou.
punčový tunel, recept, sladkosti |