KataifíKategorie: sladkostiHodnocení receptu: Na recept kataifí potřebujeme tyto suroviny: • 500 g těsta Kataifi (lze koupit v řeckých nebo tureckých obchodech) • 250 g rozpuštěného másla • na náplň: 250 ml nahrubo nasekaných vlašských ořechů + 250 ml nahrubo rozemletých mandlí + 125 ml moučkového cukru + 5 ml rozemleté skořice + 3 ml mletého hřebíčku + sníh z 1 vajíčka + 15 ml Metaxy • na sirup: 500 ml cukru + 325 ml vody + 5 ml citronové šťávy + tenký proužek citronové kůry + 4 hřebíčky + malý kousek skořicové kůry + 15 ml rumu Recept kataifí připravíme takto: Nejprve připravíme sirup: ve vodě rozpustíme cukr, ohřejeme, přidáme citrónovou šťávu, kůru, hřebíček a skořici, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 10 minut. Pak přimícháme med, procedíme a zchladíme. Náplň připravíme tak, že v hrnci smícháme ingredience na náplň. Rozdělíme pláty těsta na osm dílů a podélně je rozprostřete. Jemně naneseme rozehřáté máslo na vlákna. Pak dáme hromádku náplně na jeden konec těsta, opatrně zarolujeme, přendáme na pekáč a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Hotové Kataifi polijeme chladným sirupem a necháme vychladnout.
kataifí, recept, sladkosti |