HnětynkyKategorie: sladkostiHodnocení receptu: Na recept hnětynky potřebujeme tyto suroviny: • 300 g polohrubé mouky • 250 g másla • 125 g moučkového cukru • 125 g cukru jemná krupice • 3 vejce • 1 balíček vanilkového cukru • 2 lžíce rumu • citronová kůra půlky citronu • 1 lžička prášku do pečiva • na polevu: 200 g moučkového cukru + 1 lžíce horké vody + 3 lžíce rumu • na ozdobu: cukrové lístečky + kvítky + holubičky + srdíčka aj. Recept hnětynky připravíme takto: Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1-2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky. Pak vmícháme rum, vanilkový cukr a citronovou kůru a opatrně přidáme z bílků ušlehaný sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Kulaté formičky na hnětynky (formičky na pizzu) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Lžící do nich opatrně dáme těsto - tak do 1 cm výšky. Pečeme v předehřáté troubě při cca 150°C asi půl hodiny (při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí).
hnětynky, recept, sladkosti |