Gratinovaný květákKategorie: speciality, zeleninová a bezmasá jídlaHodnocení receptu:   Na recept gratinovaný květák potřebujeme tyto suroviny: • 1 květák • 100 g anglické slaniny • 400 g brambor • 150 g taveného sýra se žampióny • 100 g mražené kukuřice • 1 lžička škrobu • 4 lžíce oleje • bylinková sůl • muškátový květ Recept gratinovaný květák připravíme takto: Květák očistíme a krátce povaříme, pak vyndáme a necháme vcelku. Brambory nakrájíme se šlupkou na plátky a opečeme na tuku v pekáči, potom přidáme květák, osolíme a podusíme 5 minut pod pokličkou. Mezitím připravíme omáčku na přelití ze dvou decilitrů vody se škrobem, za stálého míchání uvedeme do varu, rozšleháme v tom tavený sýr a dochutíme muškátovým květem. Ke květáku nasypeme kukuřici, prohřejeme, polijeme omáčkou, doplníme slaninou a vše prudce grilujeme nebo gratinujeme asi 10 minut v předehřáté troubě bez pokličky, až se vytvoří zlaté křupavé okraje.
gratinovaný květák, recept, speciality |