KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
VEJCEKuchařské tipy a trikyHnědá a bílá vejce jsou i přes řadu protichůdných tvrzení chuťově stejná - pokud mají stejnou kvalitu. Jediný rozdíl spočívá ve skořápce: bílá je tenčí. Vajíčka existují ve čtyřech velikostech: S (small, do 52 g), M (medium, od 53 do 62 g), L (large, od 63 do 72 g), XL (extra large, nad 72 g) Pokud se vejce přilepilo ke kartonu, nejlépe si pomůžeme, pokud karton s vejci ponoříme do vlažné vody a necháme papír změknout. Vejce z ledničky před vařením necháme v kuchyni ohřát na pokojovou teplotu, pak při vaření neprasknou Aby vajíčka při vaření nepraskla, napíchneme vejce jehlou na ploché straně nebo přidáme do vody na vaření trochu octa Vajíčko na hniličku vaříme 4 minuty. Abychom trefili správný stupeň hniličky, vyndáme vajíčka z lednice už hodinu před vařením. Ohřátím vajíček předejdeme i tomu, že prasknou po vložení na dno hrnce. Vajíčka jsou chutnější, když je omytá vaříme v osolené vodě. Pokud si nejsme jisti, že je vajíčko uvařené, roztočíme ho na kuchyňské lince – uvařené se točí rychle, neuvařené se kolíbá. Vajíčka na tvrdo se vám při krájení nebudou lepit na nůž, pokud ho nejdříve na chvilku ponoříte do horké vody. Pokud si nejsme jisti, zda držíme v ruce vejce syrové nebo vařené, otáčejte jím po jeho ose: vařená vejce se točí téměř jako káča, syrová krátce a pomalu. Vejce lze vařit, i pokud je skořápka lehce nakřáplá. Pečlivě je zabalíme do alobalu a vložíme do vroucí vody. Po vaření bychom měli vejce prudce zchladit, jinak příliš "dojdou". I vajíčka lze mrazit. Oddělíme bílek od žloutku, vlijeme do samostatných nádobek a zmrazíme. Je vejce čerstvé? Vložte vajíčko do sklenice naplněné vodou. Čerstvé vejce samo o sobě obsahuje velké množství vody. Proto je poměrně těžké a zůstane ležet na dně sklenice. Oproti tomu vejce, které je staré asi 7 dnů, obsahuje více vzduchu. Ve sklenici se narovná, špička se otočí směrem ke dnu. U ještě staršího vejce se uvnitř nahromadí tolik vzduchu, že vám stoupne k hladině a bude ve vodě plavat. Stáří vejce můžete rovněž odečíst ze struktury bílku. Pokud bílek po rozklepnutí vajíčka obepíná žloutek jako plášť, je vejce čerstvé. Pokud ze žloutku stéká, jedná se o starší vejce. Vejce natvrdo: žloutek si uchová žlutozlatou barvu, pokud vajíčka budete vařit pět minut a potom je necháte dojít ještě dalších pět minut v horké vodě. Vařená vejce snadno oloupeme, pokud je ihned po vaření prudce zchladíme studenou vodou. Příprava těsta - pečení - než se pustíme do zadělávání těsta, necháme vajíčka stát asi 30 minut v pokojové teplotě. Po rozklepnutí budou mít větší objem a těsto bude vláčnější. Dělení: lépe se vám budou dělit vejce studená než teplá. Bílek snadněji ušleháme, když k němu přidáme špetku soli. Stejně pomůže, když před šleháním vyndáme vejce z lednice několik hodin předem. Bílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už je neušleháme. Dvojnásobné množství sněhu ušleháme, když na každý bílek přidáme 1 lžíci studené vody. Vaječný bílek nikdy nešleháme v hliníkové nádobě, jinak získá šedivý odstín. Dobrý sníh ušleháme, když do bílku přidáme několik zrnek soli a lžičku vody. Zbudou-li nám bílky, nalijeme je do mikrotenového sáčku a dáme do mrazáku. Když je budeme potřebovat, dáme je v lednici rozmrazit. Jde z nich ušlehat krásně tuhý sníh. Žloutky při šlehání nabudou, když k nim přidáte lžíci vlažné vody. VÝBĚR KUCHAŘSKÝCH RECEPTŮ - VEJCE:
Bifteky s vejcem
Bílá polévka s vejcem Bramborovo-vaječná dobrota Bylinková vejce Cibulová polévka s rajčaty a vejcem Červené fazole s vejcem Čínské krevety s vajíčky Ďábelská vejce s houbami Dušené lišky se sázeným vejcem Fazolo-vaječná pomazánka Fritovaná vejce Holandská vejce Holandské vejce Houby plněné vaječnou směsí Chleba s vajíčkem Chleba s vajíčkem a cibulí Chleba s vajíčkem, salámem a cibulí Kapr s vejcem a rajčetem Karbanátky plněné vejcem Kaviárová vejce v šunce Knedlíky s vajíčkem Knedlíky s vajíčkem II Koprová omáčka s vejcem Kořeněná vejce Křenovo-vajíčkový salát Křepelčí vajíčka na čekance Křepelčí vejce na grilu Kulajda se ztraceným křepelčím vejcem na toustu Kuřecí vývar s pórkem a vejcem Květákový salát s vejcem Linecká vajíčka Lososové závitky s plněným vejcem Mandlová vejce Míchaná vajíčka s rybím masem Míchaná vejce po francouzsku Míchaná vejce s uzeninou Míchaná vejce se slaninou Míchaná vejce se strouhaným sýrem Míchaná vejce se žampióny Mrkvová polévka s krupicí a vejcem Mrkvový salát s vejcem Obalovaná vejce Ohnivá vejce Ořechový dort s velikonočními vajíčky Papriková polévka s vejcem Papriková vejce Parmská vejce Pečená obalovaná vejce Pikantní vaječná pomazánka Plněná vejce Plněná vejce na topinkách Plněná velikonoční vejce Pštrosí vejce Roštěná se šunkou a pečeným vejcem Roštěná se šunkou a vejcem Ruská vejce s husími játry a majonézou Ruské vejce Ruské vejce II Ruské vejce s vlašským salátem Rychlá vajíčková polévka Řecká slepičí polévka s vejcem Řezy z vaječného koňaku Sardelová vejce Sardinkové vejce Sázená vejce Skotská vejce Smažená křepelčí vejce Smažená vaječná rýže Smažená vejce se strouhankou Staročeská kmínová polévka s vejcem Sýrová vajíčková pomazánka Špenát s vejcem Špenátová polévka s vejcem Švédská vejce Švédská vejce Toasty s vaječnou pomazánkou Topinka plněná vejcem Turecký vajíčkový salát Vaječná mísa Vaječná omáčka Vaječná pasta s cibulí Vaječná paštika Vaječná polévka Vaječná pomazánka Vaječná pomazánka s hermelínem a pomazánkovým máslem Vaječná pomazánka se slaninou Vaječná tlačenka Vaječné krokety Vaječné ragú Vaječné řízky Vaječné smaženky se salámem Vaječné topinky Vaječný koláč Vaječný koňak Vaječný rumový likér Vaječný řízek Vajíčka na hniličko s křenem Vajíčka z lineckého těsta Vajíčková lahůdková pomazánka Vajíčková pěna Vajíčková polévka se zeleninou Vajíčková pomazánka Vajíčková pomazánka II Vajíčková pomazánka III Vajíčková pomazánka s cibulkou Vajíčková pomazánka s česnekem Vajíčková pomazánka s pažitkou Vajíčkovo-hermelínová pomazánka Vajíčkový salát Vajíčkový salát s křenem Vajíčkový salát se sýrem a šunkou Vajíčkový salát se zeleninou Vejce na tvrdo Vejce plněná houbami Vejce plněná kaviárem Vejce plněná romadúrovou pěnou Vejce plněná sýrem Vejce Rossini Vejce s bylinkovou omáčkou Vejce s lososovou náplní Vejce s nudlemi a sýrem Vejce s tuňákovou pěnou Vejce s uzenáčem Vejce v košili Vejce v šunkové omáčce Vejce v želatině Velikonoční vaječná paštika Velikonoční vajíčka Velikonoční vajíčka mramorovaná Velikonoční vajíčková pomazánka Velikonoční vajíčková tlačenka Zapečená bylinková vajíčka Zapečená vejce se slaninou a rajčaty Zapečená vejce se šunkou a sýrem Zeleninový salát s vajíčkem Zelený salát s chřestem a vejcem Ztracená česneková vejce Ztracená vejce s fazolovými lusky na smetaně Ztracená vejce s hořčičnou omáčkou Ztracená vejce ve smetanové omáčce |