KUCHAŘSKÉ RECEPTY
DALŠÍ KATEGORIE

ŘÍMSKÝ HRNEC

Pokyny pro vaření v římském hrnci


Před každým použitím ponoříme hliněnou nádobu na cca 15 minut do studené vody. Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní, póry nasáknou vodou, která z něho během tepelné úpravy uniká, čímž zajišťuje pokrmu dostatečnou potřebnou vlhkost. Zároveň namočení nádoby neutralizuje veškeré vůně, které do hrnce póry nasákly během předchozího vaření.

Vodu z nádoby vylijeme, naplníme potravinami a vložíme do studené trouby na nejnižší rošt. Plynovou troubu zahříváme velmi pomalu.

Římský hrnec nelze používat na elektrickém plotýnce či plynovém hořáku.

Připravovaný pokrm se v římském hrnci nepřipálí a nevysuší. Budeme-li i přesto přilévat tekutinu, musí být horká. Náhlá změna teplota by mohla způsobit prasknutí nádoby. Naopak do studené nádoby lijeme pouze studenou vodu.

Pokrm připravovaný v římském hrnci získá na kouzlu, budeme-li jej také v téže nádobě servírovat na stůl.

Vaření v římském hrnci bude trvat o 20 - 25 minut déle než jsme zvyklí.

Křupavé kůrky na mase docílíme solí a pepřem či jiným mletým kořením. Pokrm ničím nezakrýváme.

Při mytí hliněné nádoby nepoužíváme saponáty a drátěnky.




VÝBĚR KUCHAŘSKÝCH RECEPTŮ - ŘÍMSKÝ HRNEC:


©2023KucharkaRecepty.cz