![]() DALŠÍ KATEGORIE |
ŘÍMSKÝ HRNECPokyny pro vaření v římském hrnciPřed každým použitím ponoříme hliněnou nádobu na cca 15 minut do studené vody. Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní, póry nasáknou vodou, která z něho během tepelné úpravy uniká, čímž zajišťuje pokrmu dostatečnou potřebnou vlhkost. Zároveň namočení nádoby neutralizuje veškeré vůně, které do hrnce póry nasákly během předchozího vaření. Vodu z nádoby vylijeme, naplníme potravinami a vložíme do studené trouby na nejnižší rošt. Plynovou troubu zahříváme velmi pomalu. Římský hrnec nelze používat na elektrickém plotýnce či plynovém hořáku. Připravovaný pokrm se v římském hrnci nepřipálí a nevysuší. Budeme-li i přesto přilévat tekutinu, musí být horká. Náhlá změna teplota by mohla způsobit prasknutí nádoby. Naopak do studené nádoby lijeme pouze studenou vodu. Pokrm připravovaný v římském hrnci získá na kouzlu, budeme-li jej také v téže nádobě servírovat na stůl. Vaření v římském hrnci bude trvat o 20 - 25 minut déle než jsme zvyklí. Křupavé kůrky na mase docílíme solí a pepřem či jiným mletým kořením. Pokrm ničím nezakrýváme. Při mytí hliněné nádoby nepoužíváme saponáty a drátěnky. VÝBĚR KUCHAŘSKÝCH RECEPTŮ - ŘÍMSKÝ HRNEC:
Kuře na cibuli v římském hrnci
Kuře se zeleninou v římském hrnci Pangas zapečený se smetanou a sýrem v římském hrnci Pečené česnekové brambory v římském hrnci Plněné papriky v římském hrnci Plněné zelí v římském hrnci Staročeská pochoutka v římském hrnci Uzené koleno v římském hrnci Vepřové kousky na zelenině se smetanou připravené v římském hrnci Zapečené těstoviny s houbami v římském hrnci |