OSTATNÍ
Kuchařské tipy a triky
Aby se mezi potraviny nenastěhovali mravenci, vložíme mezi ně nakrájený citrón.
I staré kvasnice se dají oživit, když je rozdrobíme najemno v misce a jemně posypeme moučkovým cukrem.
Jak předejít "nafouknutí" těsta při pečení: do těsta před pečením zapíchneme několik makaronů. Dírkami unikne vzduch a povrch zůstane krásně rovný.
Jídlo uchováme déle teplé, když nádobu po sejmutí z ohně i s pokličkou zabalíme do utěrky a do peřin.
Chceme-li dodat nákypu zvláštní kořeněnou příchuť, použijte k vymazání formy místo obyčejného kousek bylinkového másla.
Kandované ovoce se bude snadněji krájet a nebude se při krájení lepit na nůž, když ho předtím vložíme na 5 minut do mrazáku.
Když doma chybí bílé víno, které potřebujeme do omáčky, stačí v trošce octa rozpustit 2 kostky cukru a zavařit vše do omáčky.
Nadýchané a chutné těstíčko na obalování řízků ( z vejce, hladké mouky, mléka, soli) získáme, když do něj přidáme prášek do pečiva.
Nakrájené špalíčky nebo i delší hranolky slaniny, šunky či salámu, necháme v mrazničce do jejich dostatečného ztuhnutí, pak je do připravených otvorů v mase vpravíme lehce jako hřebíky. S pečením nespěcháme. Klínky musí roztát.
Nemáme-li v zásobě kypřící prášek do pečiva, můžeme jej nahradit 3-4 lžícemi rumu.
Pečící papír je občas "nepoddajný" - aby se lépe přizpůsobil jakémukoli tvaru, stačí jej před použitím celý pomačkat a pak znovu narovnat. Budete překvapená, jak snadno se s ním bude nyní pracovat.
Pokud přepepříme nějaký pokrm, stačí nakrájet dvě jablka na větší kousky, vložit je do jídla a krátce povařit. Ostrost jídla se tím zmírní.
Přesolená zelenina: do přesolené zeleniny přidáme žloutek rozšlehaný ve smetaně nebo mléce.
Při obalování řízků přidáme do vajíčka trochu piva. Strouhanka bude lépe držet pohromadě a nepřilepí se na pánev.
Štiplavý křen můžeme zjemnit, když jej před podáváním osolíme.
Široké čokoládové hoblinky si vytvoříme docela snadno škrabkou na zeleninu nebo kráječem na sýr. Jednoduše je budeme okrajovat přímo z tabulky čokolády.
Těsto se na ruce nepřilepí, když si je před začátkem práce potřete chuťově neutrálním jedlým olejem.
Váleček před válením těsta dáme na hodinu do mrazáku, těsto se nám pak na něj nebude tolik lepit.
Z pomerančů získáme nejvíc šťávy, pokud mají pokojovou teplotu. Před vymačkáním ovoce "pomačkáme" v dlani, aby se šťáva uplně uvolnila.
Zbudou-li nám chlebíčky a jednohubky do druhého dne, dáme je do lednice přikryté čistou navlhčenou utěrkou. Budou chutnat jako čerstvé.