KDYŽ SE NEDAŘÍ
Kuchařské tipy a triky
Drobenka se nepovedla? Je lepivá nebo mazlavá? Přideje trochu mouky a znovu ji promíchejte.
Jídlo se vám připálilo: Přesto je ještě můžete podávat. Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny. Před servírováním nezapomeňte zátku vyndat!
Nedopečená pečeně: Maso nakrájejte na užší plátky a ještě chvilku je povařte v omáčce nebo poduste v másle. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.
Omáčky je málo: Pokud se ze šťávy odpařilo příliš mnoho tekutiny, dolijte ji stejným množstvím vody. Barvu omáčce dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou a dochuťte pomocí rajčatového protlaku.
Pokud během vaření zjistíme, že máme nedostatek tvarohu, nastrouháme do něj trochu vařených brambor. Tvarohu přibude a bude jemnější.
Přesolené jídlo: Pokažený čirý vývar snadno zachráníte syrovým bílkem, který rozkvedláte v polévce a zase vylovíte. Hustou polévku zneutralizujete s trochou mléka nebo smetany. Také do ní můžete přidat na plátky nakrájený brambor, který přebytečnou sůl nasaje. Před podáváním brambor vyndejte.
Přeslazené těsto na koláč zachráníme, když do něho přidáme trochu jablečného octa nebo čerstvou citrónovou šťávu.
Příliš mastná polévka: Polévku dejte vychladnout, pak do lednice. Po pár hodinách se na hladině vytvoří tuková vrstva a tu sebereme lžící.
Příliš tekutou nádivku, která z buchet či šátečků vytéká, je potřeba zahustit. Švestková povidla můžete zahustit strouhaným perníkem,do tvarohové nádivky přidáme lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky.
Rozbředlá zelenina: Zeleninu nejprve rozmixujte, smíchejte se strouhaným parmezánem a poté zapečte v troubě.
Řídká polévka: Sváteční polévku můžete zahustit rozkvedlaným žloutkem, krupicí nebo třeba bramborovou kaší v prášku.