![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 250 ml mléka • 30 g droždí • 3 žloutky • 100 g cukru • 500 g polohrubé mouky • 1 lžíce rozinek • 110 g másla • 1 vanilkový cukr • 1/2 lžíce strouhané citronové kůry • mouka na vál • 1 vejce na potření • moučkový cukr na posyp Recept velikonoční věnec připravíme takto:
Připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžíce mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu. Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut. Z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce. Věnec dáme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme 20 minut kynout. Pak potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C, až se těsto zapeče zmírníme teplotu na 175°C a dopečeme. V naší kuchařce bylo kromě receptu Velikonoční věnec nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: ořechový dort s velikonočními vajíčky, adventní věnec, dvoubarevný velikonoční beránek, velikonoční uzlíky, dietní velikonoční beránek, velikonoční jidáš, velikonoční vajíčka, staročeský velikonoční bochánek, ořechový věnec, adventní věnec perníkový velikonoční věnec, recept, sladkosti |