KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Velikonoční ptáčata

Kategorie: sladkosti, velikonoční jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept velikonoční ptáčata potřebujeme tyto suroviny:

   • 250 g hladké mouky
   • 250 g polohrubé mouky
   • 0,25 l mléka
   • 2 lžíce cukru
   • 1 kostka droždí
   • 1 vanilkový cukr
   • 1 lžička citrónové kůry
   • 1 žloutek
   • 2 lžíce másla
   • 1 lžíce oleje
   • 1 vejce na potření
   • rozinky
   • mandle
   • mák
   • sůl
Recept velikonoční ptáčata připravíme takto:
Vlažné mléko smícháme s cukrem a lžící mouky, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vykynout. Mouku osolíme, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek a rozehřáté máslo s olejem. Vlijeme vykynutý kvásek a připravíme hladké tužší těsto. Posypeme ho moukou a v míse ho necháme v teple vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na stejné dílky, každý vyválíme na tenší pruh, svážeme do uzlíka a dáme opět vykynout. Potom na jednom konci každého uzlíku vytvoříme hlavičku a na druhém chvost. Chvost nastříháme nůžkami, hlavičku doplníme očky z rozinek a zobákem z mandle. Ptáčata potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova.





velikonoční ptáčata, recept, sladkosti


©2024KucharkaRecepty.cz