KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept velikonoční ptáčata potřebujeme tyto suroviny: • 250 g hladké mouky • 250 g polohrubé mouky • 0,25 l mléka • 2 lžíce cukru • 1 kostka droždí • 1 vanilkový cukr • 1 lžička citrónové kůry • 1 žloutek • 2 lžíce másla • 1 lžíce oleje • 1 vejce na potření • rozinky • mandle • mák • sůl Recept velikonoční ptáčata připravíme takto:
Vlažné mléko smícháme s cukrem a lžící mouky, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vykynout. Mouku osolíme, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek a rozehřáté máslo s olejem. Vlijeme vykynutý kvásek a připravíme hladké tužší těsto. Posypeme ho moukou a v míse ho necháme v teple vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na stejné dílky, každý vyválíme na tenší pruh, svážeme do uzlíka a dáme opět vykynout. Potom na jednom konci každého uzlíku vytvoříme hlavičku a na druhém chvost. Chvost nastříháme nůžkami, hlavičku doplníme očky z rozinek a zobákem z mandle. Ptáčata potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova. V naší kuchařce bylo kromě receptu Velikonoční ptáčata nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: velikonoční beránek ze šlehačkového těsta, velikonoční beránek z pomazánkového másla, ořechový dort s velikonočními vajíčky, velikonoční čokoládové lanýže, řecká velikonoční buchta, tradiční velikonoční beránek, velikonoční vajíčka, velikonoční jidáš, staročeský velikonoční bochánek, velikonoční beránek z tvarohového těsta velikonoční ptáčata, recept, sladkosti |