![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 250 ml mléka • 30 g droždí • lžíce jemného krystalového cukru • 500 g hladké mouky • 120 g másla • 2 žloutky • 80 g medu • citrón • špetka soli Recept velikonoční jidáš připravíme takto:
Asi v 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžíce mouky a necháme vykynout. Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny. Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Zpracujeme těsto, které necháme vykynout asi 30 minut. Z těsta vykrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které zkroutíme do spirály. Naskládáme je na vymazaný plech a necháme je ještě chvíli vykynout. Koláčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova. Ještě teplé jidáše potřeme medem. V naší kuchařce bylo kromě receptu Velikonoční jidáš nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: velikonoční celta, velikonoční beránek, jidáše, velikonoční uzlíky, velikonoční rozinkový koláč, velikonoční beránek ze šlehačkového těsta, řecké velikonoční sušenky, tradiční velikonoční beránek, řecká velikonoční buchta, velikonoční beránek z pomazánkového másla velikonoční jidáš, recept, sladkosti |