![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 1 kg polohrubé mouky • 250 g másla • 180 g moučkového cukru • 60 g droždí • 3 žloutky • 300 ml mléka • 200 ml smetany ke šlehání • 100 g rozinek • špetka soli • mandle • 1 vejce na potření Recept smetanový mazanec připravíme takto:
Do misky dáme trošku mouky, rozdrobené droždí a lžíci cukru, přilijeme vlažnou smetanu a necháme vykynout kvásek. Po vykynutí přidáme zbylý cukr, roztavený tuk, prosátou mouku, žloutky, mléko a sůl, vypracujeme těsto a zapracujeme připravené spařené rozinky. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme bochník. Bochníky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout cca 20 minut. Bochníky nařízneme uprostřed do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a pečeme při teplotě 190°C. V naší kuchařce bylo kromě receptu Smetanový mazanec nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: velikonoční mazanec, levný mazanec z brambor, smetanový pohár, tvarohový mazanec, krakonošův mazanec, mazanec, jahodové poháry se zmrazeným smetanovým krémem smetanový mazanec, recept, sladkosti |