KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept slovácká svatební svíčková potřebujeme tyto suroviny: • 1 kg hovězího zadního masa • 100 g slaniny • 100 mrkve • 50 g petržele • 50 g celeru • 200 g cibule • 100 g citrónu • 0,5 dcl octa • 1 dl bílého vina • 50 g cukru • 2 dl mléka • 2,5 dcl 33% smetany • 100 g hladké mouky • sůl • celý pepř • nové koření • tymián • hořčice • kousek másla • 100 g tuku Recept slovácká svatební svíčková připravíme takto:
Maso osolíme, potřeme hořčicí a dáme přes oc uležet do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou množství cibule nakrájené na kolečka, kořením, 2-3 plátky citrónu a octem, necháme vychladnout, přelijeme na maso do hrnce, dobře uzavřeme a necháme uležet alespoň týden v chladu. Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou zeleninu na plátky (1 mrkev si odložíme) a zbylou krájenou cibuli osmahneme na polovině množství tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme. Maso prošpikujeme 2/3 množství slaniny, opečeme na zelenině, zalijeme nálevem, přivedeme k varu a dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme nálevem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlijeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně půl hodiny vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev na jemně postrouháme a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované vložíme do přecezené a propasírované omáčky. V naší kuchařce bylo kromě receptu Slovácká svatební svíčková nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: dušená svíčková na smetaně, slovácká šabla, kuře á la svíčková, myslivecká svíčková, svíčková z králíka, svíčková na smetaně, debrecínska svíčková, svíčková na smetaně ii, jednoduchá svíčková, česneková svíčková slovácká svatební svíčková, recept, hlavní jídla |