KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Selská paštika

Kategorie: na chleba, paštiky

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept selská paštika potřebujeme tyto suroviny:

   • 500 g vepřového bůčku
   • 500 g vepřové kýty
   • 500 g telecích jater
   • 150 g slaniny
   • 1 až 2 stroužky česneku
   • 1 lžičku utlučeného jalovce
   • 1/2 lžičky čerstvě utlučeného černého pepře
   • 1 lžíci tymiánu
   • 2 lžičky soli
   • 100 g vypeckovaných sušených švestek naložených na 2 hodiny v 5 lžičkách teplé brandy
   • 150 ml suchého bílého vína
   • 2 lžíce brandy
   • 2 kousky vepřové bránice nebo 500 g slaniny bez kůže
   • 6 tenkých plátků citronu nebo pomeranče
   • 4 až 6 bobkových listů
   • 500 až 750 g vepřového sádla
Recept selská paštika připravíme takto:
Vepřové maso, játra a slaninu jemně rozemeleme. Přidáme česnek, bylinky a koření, bílé víno a brandy a dobře promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme 3 až 4 hodiny uležet, aby se příchuti plně rozvinuly. Terinku vyložíme vepřovou bránicí nebo plátky slaniny a necháme přes okraje přečnívat nejméně dva a půl centimetru. Plátky slaniny předem naklepeme tupou hranou čepele nože. Naplníme masovou směsí, přitlačíme, aby nevznikly vzduchové kapsy a uhladíme. Bránici nebo slaninu nahoře přeložíme a dobře zabalíme. Navrch dáme plátky citronu nebo pomeranče a bobkový list. Přiklopíme víkem nebo zabalíme alobalem. Terinku dáme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do poloviny nádoby a vaříme v troubě asi 2 hodiny. Paštika se musí srazit od okrajů terinky a "plavat" ve vlastní šťávě. Hotovou paštiku necháme vychladnout v lednici. Paštiku nechejte vychladnout a zatižte (kousek tvrdého kartonu obaleného alobalem) a na noc dejte do chladničky. Odstraňte citron/pomeranč a bobkový list, nahřátým nožem uvolněte paštiku od stěn terinky a opatrně vyklopte. Papírovým ubrouskem setřete rosol. Na dno terinky nalijte asi centimetr rozpuštěného vepřového sádla, nechejte usadit, vložte paštiku a zalijte zbylým sádlem. Tuková vrstva musí paštiku přikrývat asi 1 cm. Dejte do chladničky a nechejte zrát minimálně 2 dny.


V naší kuchařce bylo kromě receptu Selská paštika nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat:

lovecká paštika, paštika z husích jater ii, cikánská paštika, houbová paštika, paštika z listového těsta, játrová paštika, selská játrová paštika, bůčková paštika, paštika z rybího filé, fazolová paštika



selská paštika, recept, na chleba


©2024KucharkaRecepty.cz