KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept plněné zelí v římském hrnci potřebujeme tyto suroviny: • 1 kg kysaného zelí • 50 dkg mletého plecka • kousek uzené klobásy • 10 dkg rýže • 10 plátků uzené šunky • 10 listů hlávkového zelí • 1 cibule • 1 česnek • 2 lžíce hladké mouky • 2 lžíce mleté červené papriky • 1 lžička soli • čtvrt lžičky mletého pepře • špetka muškátového oříšku • 3 bobkové listy Recept plněné zelí v římském hrnci připravíme takto:
Římský hrnec namočíme do vody alespoň na 30 minut. Listy hlávkového zelí spaříme horkou vodou a necháme odstát, aby změkly. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Na dno římského hrnce dáme 1/3 kysaného zelí a na něj rozložíme polovinu plátků šunky. K mletému masu přidáme umytou rýži, cibuli, rozmačkaný česnek, 1 rovnou lžíci mleté papriky a 1 rovnou lžíci hladké mouky, osolíme, opepříme a řádně promícháme. Listy hlávkového zelí scedíme, do každého volně zabalíme kuličku masové směsi a naklademe do hrnce na šunkový základ. Posypeme polovinou zbylé mouky a papriky a dochutíme malým množstvím muškátového oříšku. Přikryjeme druhou třetinou kysaného zelí a postup ještě jednou zopakujeme. rozložíme aj nakrájanú klobásu a bobkový list. Navrch dáme poslední třetinu kysaného zelí a vodou tak, aby i zelí navrchu bylo ponořené. Římský hrnec přikryjeme, vložíme do studené trouby a zapneme ji. Pečeme při teplotě 180°C asi 2 hodiny, potom troubu vypneme a zelí necháme odpočinout alespoň půl hodiny. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým chlebem. V naší kuchařce bylo kromě receptu Plněné zelí v římském hrnci nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: uzené maso v kysaném zelí, bůček na zelí, cukety plněné kuskusem, nudle se zelím a houbami, belgické plněné brambory, plněné přírodní řízky, papriky plněné masem a rýží v rajské omáčce, valašské střapačky s kyselým zelím, uzené koleno v římském hrnci, pečené česnekové brambory v římském hrnci plněné zelí v římském hrnci, recept, hlavní jídla |