![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • přední půlka kůzlete • 3-4 plátky uzené slaniny • 1 cibule • sůl • majoránka • máslo • na náplň: půlka všech vnitřností z kůzlete + 2 lžíce tuku + 1 cibule + 2-3 housky + 2-3 vejce + mletý černý pepř + sůl + majoránka + petrželová nať (nebo rozmarýn) Recept plněné kůzle připravíme takto:
Náplň připravíme tak, že na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené vnitřnosti a pomalu na mírném ohni dusíme do měkka asi půlhodinu. Podle potřeby podléváme horkou vodou. Měkké vnitřnosti nakrájíme na drobné kousky, osolíme, opepříme a přidáme majoránku, rozmarýn a nadrobno nakrájenou petrželovou nať. Housky nakrájíme na malé kostky a zalijeme vejci rozšlehanými s troškou vody, aby zvlhly. Ochucené vnitřnosti se šťávou zlehka promícháme s navlhčenými houskami. Náplň by neměla bý suchá ani tuhá. Podle potřeby ji můžeme zředit lžící mléka nebo vody. Přední půlku kůzlete bez blán a tuku spaříme horkou vodou (tím zjemníme typickou kozí vůni) a maso rychle umyjeme v tekoucí studené vodě. Ostrým špicatým nožem oddělíme maso od žebírek a vytvoříme kapsu na náplň. Naplněné maso sešijeme bílou nití, položíme do pekáče, osolíme, obložíme plátky uzené slaniny, posypeme bylinkami, obložíme plátky očištěné a nahrubo nakrájené cibule, podlijeme teplou vodou a v předehřáté troubě při 180°C pečeme asi 2 hodiny. Maso podléváme horkou vodou a poléváme výpekem. Opečenou slaninu z masa sundáme do výpeku, aby maso bylo rovnomerne dočervena opečené. Maso neobracíme. Upečené maso vyndáme a necháme chvíli chladnout, aby se lépe krájelo. Kosti vytáhneme a krájíme 1,5 cm plátky. Šťávu přecedíme, přidáme máslo a povaříme. Porce maso podléváme přírodní nezahuštěnou světlohnědou šťávou a podáváme s s bramborovým salátem. V naší kuchařce bylo kromě receptu Plněné kůzle nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: čachtické plněné řízky, schlutzskrapfen (těstoviny plněné špenátem a ricottou), jednoduché grilované plněné houby, velikonoční nádivka s kůzlečím kořínkem, plněné avokádo, houby plněné vaječnou směsí plněné kůzle, recept, speciality |