KUCHAŘSKÉ RECEPTY
DALŠÍ KATEGORIE

Plněné kůzle

Kategorie: speciality, kozí maso

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept plněné kůzle potřebujeme tyto suroviny:

   • přední půlka kůzlete
   • 3-4 plátky uzené slaniny
   • 1 cibule
   • sůl
   • majoránka
   • máslo
   • na náplň: půlka všech vnitřností z kůzlete + 2 lžíce tuku + 1 cibule + 2-3 housky + 2-3 vejce + mletý černý pepř + sůl + majoránka + petrželová nať (nebo rozmarýn)
Recept plněné kůzle připravíme takto:
Náplň připravíme tak, že na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené vnitřnosti a pomalu na mírném ohni dusíme do měkka asi půlhodinu. Podle potřeby podléváme horkou vodou. Měkké vnitřnosti nakrájíme na drobné kousky, osolíme, opepříme a přidáme majoránku, rozmarýn a nadrobno nakrájenou petrželovou nať. Housky nakrájíme na malé kostky a zalijeme vejci rozšlehanými s troškou vody, aby zvlhly. Ochucené vnitřnosti se šťávou zlehka promícháme s navlhčenými houskami. Náplň by neměla bý suchá ani tuhá. Podle potřeby ji můžeme zředit lžící mléka nebo vody. Přední půlku kůzlete bez blán a tuku spaříme horkou vodou (tím zjemníme typickou kozí vůni) a maso rychle umyjeme v tekoucí studené vodě. Ostrým špicatým nožem oddělíme maso od žebírek a vytvoříme kapsu na náplň. Naplněné maso sešijeme bílou nití, položíme do pekáče, osolíme, obložíme plátky uzené slaniny, posypeme bylinkami, obložíme plátky očištěné a nahrubo nakrájené cibule, podlijeme teplou vodou a v předehřáté troubě při 180°C pečeme asi 2 hodiny. Maso podléváme horkou vodou a poléváme výpekem. Opečenou slaninu z masa sundáme do výpeku, aby maso bylo rovnomerne dočervena opečené. Maso neobracíme. Upečené maso vyndáme a necháme chvíli chladnout, aby se lépe krájelo. Kosti vytáhneme a krájíme 1,5 cm plátky. Šťávu přecedíme, přidáme máslo a povaříme. Porce maso podléváme přírodní nezahuštěnou světlohnědou šťávou a podáváme s s bramborovým salátem.





plněné kůzle, recept, speciality


©2023KucharkaRecepty.cz