PeciválkyKategorie: hlavní jídlaHodnocení receptu:   Na recept peciválky potřebujeme tyto suroviny: • 700 g brambor uvařených ve slupce • cca 250 g polohrubé mouky • 1 vejce • sůl • 1 hrnek mléka • mletý mák (nebo strouhaný perník) • moučkový cukr Recept peciválky připravíme takto: Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vál posypeme částí mouky, přidáme brambory, osolíme, v bramborách vyhloubíme důlek, rozklepneme do něj celé vejce, posypeme moukou a vypracujeme měkké těsto (podle potřeby přidáváme mouku). Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Z každé uválíme váleček na délku plechu, naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a válečkem na těsto trochu zploštíme. Nožem nakrájíme na kousky, ale nedokrojíme úplně, jenom asi do poloviny. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 200°C upečeme dozlatova (asi půl hodiny). Upečené nakrájíme podle naznačených zářezů na kousky, nasypeme do hrnce, zalijeme vařícím mlékem, přikryjeme pokličkou a důkladně protřepeme. Pak slijeme přebytečné mléko, které se nevsáklo. Jednotlivé porce peciválků posypeme mákem promíchaným s cukrem a pokropíme rozpuštěným máslem.
peciválky, recept, hlavní jídla |