KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept pajerské koláče potřebujeme tyto suroviny: • 1 kg hladké mouky • 20 dkg práškového cukru • 16 dkg sádla • 8 dkg kvasnic • 4 žloutky • sůl • horké mléko • na nádivku: 7 kostek tvarohu + žloutky + cukr + rozinky + 1 kostka másla + strouhaný perník Recept pajerské koláče připravíme takto:
Vypracujeme hladké kynuté těsto tak, aby se nelepilo na vařečku a necháme vykynout (buď od večera do rána nebo od rána do odpoledne). Pak jej vyválíme ho a rukama přímo na plechu vypracujeme do velmi tenké placky. Na ni naneseme 1/5 – 1/6 tvarohové nádivky a okraje těsta ze čtyř stran přehneme přes tvaroh. Koláč tak získá hranatý tvar. Okraje potřeme bílkem a pečeme při 160°C. Pak vyndáme a na ještě horký koláč sypeme řádnou vrstvu strouhaného perníku, na již vychladlejší práškový cukr (v tenké vrstvě po celé ploše) a před podáváním celou plochu koláče pokapeme rozpuštěným máslem, tak, aby se povrch koláče rozmočil, ale aby koláč přitom "neplaval". V naší kuchařce bylo kromě receptu Pajerské koláče nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: velikonoční koláče, linecké koláče, chodské koláče, panské koláče, vázané koláče, moravské koláče, dvojctihodné koláče pajerské koláče, recept, sladkosti |